Diumenge, 26 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unió de Pagesos anuncia mobilitzacions per la passivitat de l’administració davant la sequera i la p

Els representants del sindicat relacionen directament la crisi que pateix el sector amb els efectes de l’extrema sequera que es pateix aquest any i l’increment de costos de producció generat per l’augment del

El responsable d’organització d’Unió de Pagesos, Albert Falip, i el Coordinador Comarcal del Sindicat, Josep Esteve, van fer ahir una roda de premsa per tal d’explicar aquesta situació i per anunciar mobilitzacions reclamant a l’administració que ofereixi mesures per pal·liar aquesta greu crisi.

Tots els cultius pateixen els efectes de la manca de pluja. A l’Alt Penedès en el que porten d’any s’han recollit només 113 litres d’aigua, quan en un any normal al mes de juliol se’n porten recollits més de 500. Els cereals han patit una pèrdua de producció del 70%, les cireres del 40 i la collita de préssecs també s’ha vist reduïda de forma considerable. A la comarca el cultiu majoritari és el raïm, que és cultiu de secà, però la verema notarà també els efectes de la manca d’aigua. La disminució del producte, lligada amb l’increment dels costos de producció fa que molts pagesos es plantegila continuïtat de les seves explotacions.

En relació al preu del gas-oil, l’estat ja va prendre una mesura de subvenció de sis cèntims d’euro per litre, però aquesta era una mesura puntual que per la normativa europea no tindrà continuïtat. Per això des d’Unió de Pagesos es continua reclamant que el sector pugui accedir al gas-oil professional.

Per exigir a l’administració que actuï han previst un seguit de mobilitzacions. El dimarts vinent, 26 de juliol, es manifestaran davant de la conselleria d’agricultura, a Barcelona. D’altra banda al Penedès la crisi de la sequera s’afegeix al problema del preu del raïm i el vi. La proposta dels cavistes de garantir un mínim de 45 pessetes quilo no s’accepta per part de Unió de Pagesos perquè d’una banda només és un compromís dels elaboradors però no dels xatarreros. D’altra banda els pagesos volen que també es pacti un preu mínim pel vi. Per continuar pressionant faran diferents actes.En relació a la manifestació general convocada per Unió de Pagesos pel proper dimarts a Barcelona avui es farà una assemblea informativa per la comarca del Penedès que tindrà lloc al Centre àgora de Vilafranca a dos quarts de 10 del vespre, amb la presència del coordinador nacional del sindicat, Joan Cavall.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: