Dimecres, 17 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un de cada cinc expositors de les Fires de Maig només van retolar en castellà, incomplint la Llei de

El percentatge disminueix respecte l’ any passat però un 19% continua incomplint una llei, vigent des del 1998.

El grau d’ incompliment encara és més elevat en la documentació pròpia amb un 24% dels expositors que només l’oferia en castellà i arriba fins al 78% en la documentació aliena.

Aquestes dades són fruit d’ un estudi sobre la situació del català a les Fires de Maig 2005 realitzat per la Regidoria de Política Lingüística, la Coordinadora d’ Associacions per la llengua Catalana Alt Penedès-Garraf i la delegació d’ òmnium Cultural a la comarca. L’ objectiu era comprovar si s’ havia avançat respecte a anteriors edicions, ja que la CAL havia fet una anàlisi similar els anys 2003 i 2004.

Respecte als resultats, pel que fa a la retolació, aquest any ha disminuït el percentatge d’expositors que incompleixen la Llei de política lingüística perquè tenen els rètols només en castellà (gairebé un 3% menys que l’any passat). En l’apartat de documentació pròpia, el percentatge és un 17% més baix que el de l’any anterior.

Si bé l’evolució ha estat de reducció de l’incompliment de la llei, la realitat és incontestable: després d’anys de vigència, actualment encara no es compleix en una proporció molt important.

A partir del setembre, els expositors que han mantingut la retolació o la documentació només en castellà rebran una carta en què el Patronat de Comerç i la Regidoria de Política Lingüística els notificaran l’incompliment de la Llei i se’ls posarà a la seva disposició l’assessorament del Servei Local de Català.

Per a l’any vinent, s’estudiaran noves mesures per aconseguir que les Fires de Maig siguin un exemple de normalitat en l’ús de la llengua.

A banda d’ aquest estudi, la CAL va fer un anàlisi particular de l’ etiquetatge dels vins i segons afirmen, el resultat va ser decebedor. Gairebé un 67% estava etiquetat només en espanyol, gairebé un 26% en bilingüe i només un 7% en català exclusivament.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: