Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El nou president del Consell Comarcal, Ramon Xena, demana un esforç als consellers per assolir el co

Xena, és des d’ahir a la tarda el nou president del consell comarcal, que per primera vegada estarà presidit per Esquerra Republicana.

El ple extraordinari no va portar cap sorpresa, perquè l’acord de govern entre el PSC i ERC ja havia estipulat un relleu de la presidència al cap de dos anys, i ahir es va complir l’acord de govern. En primer lloc, el president, el socialista , Lluís Valls, va presentar la renuncia al càrrec. En el seu discurs de comiat va parlar d’un pacte catalanista, i d’esquerres que ha estat positiu per capgirar una dinàmica partidista dels anterior governs del consell comarcal, per tal de fer-lo més proper als municipis, destacant la constitució del consell d’alcaldes. Valls passa a ocupar la vice-presidència.

Desprès es va constituir la mesa d’edat per conduir la votació del nou president. La mesa estava formada pel republicà Pere Marra, per ser el conseller de més edat i el convergent, Xavier Escribà, per ser el més jove. Només es presentava un candidat i un per un els consellers van dipositar el seu vot en una urna. El recompte no va portar sorpreses, 13 vots, del PSC i ERC per Ramon Xena i 11 vots de CiU i el PP, en blanc. Tot seguit Xena va prometre, per imperatiu legal, acatar la constitució espanyola i va assumir la presidència. En el torn de paraules el conseller del PP, Lluís Caldentey, va demanar al nou president que tingui la facultat d’escoltar a tots els grups comarcals.El porteveu d’ERC, Xavier Muñoz, dir que el relleu de presidència pot comportar un canvi en la forma però no en el fons del projecte.

Per part de CiU, Angèlica Rodríguez , li va dir a Xena que no era el seu candidat ni el seu govern i li va retreure un seguidisme del PSC en els darrers dos anys, amb el que considera una mala gestió del consell comarcal. També li va demanar un gir en el model territorial.

El socialista Lluís Valls, va recordar la voluntat de treball conjunt per millorar la comarca i la cooperació amb els municipis.

Finalment va ser el torn del president, Ramon Xena, que va iniciar el discurs recordant que en els darrers dos anys s’ha hagut d’afrontar una reorganització interna i assumir alguns contenciosos pendents amb la justícia, fruit del desgavell dels anteriors governs del Consell Comarcal. La feina feta però en aquest temps ha portat a la creació del consell d’alcaldes i del consell ecosocial , entre d’altres. Xena va fer referència també al seu objectiu de treballar per la unitat del territori. En aquest sentit va anunciar que el principal repte de futur es troba en l’elaboració del Pla Director, pel qual farà falta la participació de tota la societat penedesenca i pel que va demanar a tots els consellers un esforç per arribar al consens.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: