Dijous, 28 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha aprovat una moció a favor d’una vegueria pròpia

L’aprovació d’aquesta moció va ser un dels punts més destacats del ple ordinari que es va celebrar dilluns al vespre al consell comarcal.

La moció la presentaven conjuntament CiU i ERC i es va aprovar amb els vots d’aquestes dues formacions. El PSC, que comparteix el govern comarcal amb ERC hi va votar en contra, mentre que el PP es va abstenir.

La moció recollia el manifest per una vegueria pròpia elaborat per un col.lectiu d’entitats i ciutadans. Una representació d’aquest col.lectiu era ahir present en el ple, amb una pancarta de suport i quan es va aprovar la moció van arrencar en aplaudiments. El text apunta que cal aprofitar l’oportunitat històrica que es presenta amb el replantejament de l’organització territorial que fa en aquests moments la generalitat. A més de les arrels històriques també es subratlla que la vegueria de les comarques de l’Anoia, Alt i Baix Penedès i Garraf , és possible amb una superfície de 2000 km2 i una població d’unes 400 mil persones.En el moment del debat el vicepresident i conseller republicà, Ramon Xena, va recordar el compromís de la seva formació política en el Gran Penedès i va dir que encara s’hi és a temps, sobre tot desprès de les declaracions del conseller Carretero, afirmant que s’escoltaria l’opinió dels ens locals.Per la seva part el conseller de CiU, Josep Maria Figueras, apuntava que la vegueria del Penedès pot ajudar al reequilibri de Catalunya.Per part del PP, el conseller Lluís Caldentey, va anunciar la seva abstenció. Va reconèixer la importància del tema de la vegueria pel Penedès però va lamentar que els grups de CiU i ERC no es posessin en contacte amb ell per tal de parlar-ne prèviament.Finalment el president del consell comarcal , Lluís Valls, en nom del PSC va anunciar el seu vot contrari, tot i plantejant que l’organització en 7 vegueries per Catalunya és suficient i que el més important és el treball de delegació de competències i recursos cap als ajuntaments.La moció es va aprovar amb els 10 vots de CiU i els 3 de ERC a favor, l’abstenció del PP i els 11 vots del PSC en contra.

D’altra banda el ple d’ahir va acabar en l’apartat de precs i preguntes amb una agra polèmica entre CiU i el govern, per questions debatudes en d’altres ocasions, com la depuradora vitivinícola o el pla director. Va ser el darrer ple presidit íntegrament pel socialista Lluís Valls. El proper 25 de juliol es farà el ple de relleu en el pacte de govern i Ramon Xena accedirà a la presidència del consell comarcal.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: