Dijous, 29 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’ajuntament de Vilafranca han liquidat el pressupost del 2004 amb un superàvit de 19 milions €

El regidor d’hisenda, Francisco Romero, apuntava que el superàvit es deu en bona part a l’increment de recaptació en impostos com el de la construcció, les multes o les aportacions de l’estat.

El regidor de la CUP, Otger Amatller, va demanar , donat el superàvit, que els propers pressupostos tinguin més atenció en les polítiques socials i disposin d’una part que es pugui decidir amb la participació dels ciutadans. Per part de CiU, Aureli Ruíz, va demanar que quan es recapti es pugui atendre les peticions de l’oposició i s’inverteixi en necessitats per la vila. D’altra banda el ple va portar a aprovació una modificació del pressupost d’aquest any per aplicar el romanent de tresoreria i també per acceptar l’aportació que fa la Generalitat de 3 milions d’euros per les obres de cobertura de les vies. Les despeses més significatives estan en la provisió de fons d’un milió 100 mil € per fer front a la despesa associada al conveni amb la propietat de l’edifici de Cal Quer, a la cantonada entre els carrers Clascar i Sant Bernat, per l’ampliació del Museu. També es capitalitza l’empresa municipal d’habitatge amb mig milió d’euros per la construcció d’habitatge social. La CUP es va abstenir criticant la gran inversió de l’AVE i valorant positivament el tema del museu, mentre que CiU també es va abstenir valorant positivament el finançament de l’AVE i criticant l’elevat pressupost de la permuta de Cal Quer.

En el ple d’ahir hi havia l’absència del grup del Partit Popular, per malaltia del seu regidor i també va faltar el republicà Ramon Xena per malaltia.

Un altre dels acords destacats va ser l’aprovació inicial de la nova ordenança de circulació de vehicles i vianants. La regidora de Via Pública, Anna Girona, va explicar que s’adapta als canvis de normativa general i a més s’inclouen com a infraccions de trànsit temes que afecten la via pública perquè l’acció de control de la policia pugui ser més àgil a l’hora de sancionar. Aspectes com la col.locació de contenidors de runa sense permís o en llocs que obstaculitzin el pas, o els problemes d’excrements de gossos a la via pública podran ser multats amb imports que poden anar dels 60 als 300 euros. CiU es va abstenir en aquest punt indicant que no s’ha comptat amb l’oposició per la redacció de l’ordenança i que els objectius no han de ser la sanció per la sanció. D’altra banda en el transcurs del ple es va donar veu a dues entitats, tal i com preveu el reglament orgànic municipal. D’una banda Albert Carrasco va parlar per presentar el manifest de Vilafranca en suport al Tíbet, en una moció que presentaven tots els grups municipals i en la que es demana al govern espanyol que prengui una postura clara al respecte.

D’altra banda la CUP presentava una moció sobre l’ús de la llengua catalana a les fires de maig i es va donar veu a Jaume Claramunt en representació de la CAL, que va parlar de l’estudi sobre la retolació en català de les fires. Claramunt va fer un dur al·legat contra l’equip de govern, i en especial mostrant decepció per la manca de canvis que en aquesta qüestió ha comportat l’entrada d’esquerra republicana al govern.

El regidor de política lingüística, Joan Rios, va rebatre les crítiques exposant tot el que s’ha fet en un any en aquest àmbit, avançant que aviat es donaran els resultats de la campanya "Preu per preu, en català", amb la que s’ha contactat amb els 800 establiments comercials de la vila.L’equip de govern va presentar una esmena a la moció en la que es mantenia la proposta d’assegurar l’acompliment de la llei però eliminant el punt que plantejava l’elaboració d’un protocol per assistir a les fires en el que s’exigís l’acompliment de la normativa de política lingüística. L’esmena només va comptar amb el suport dels grups de l’equip de govern.

El mateix va passar amb les dues mocions que presentava CiU, una proposant la reducció d’un 0’4% dels impostos als jubilats, per equilibrar el diferencial de l’IPC català, i l’altra proposant la cessió d’uns terrenys per a un nou ambulatori. En els dos casos l’equip de govern va plantejar esmenes per traslladar a les administracions que hi tenen competències les necessitats de millora d’aquestes situacions.

La darrera moció va set de la CUP per plantejar un posicionament sobre el futur dels terrenys que envoltaran la possible estació de trens regionals en cas de fer-se en l’espai de la base de muntatge de l’AVE. La CUP plantejava la preservació com a sol no urbanitzable. El regidor d’urbanisme va destacar que aquesta és la protecció que ja està prevista en el pla d’urbanisme , però també va dir que caldrà modificar-la si s’acaba fent l’estació per poder afavorir una zona d’aparcament que serà necessària per tal de dona suport al transport públic.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: