Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La venda de figures de xocolata s´ha disparat en els darrers anys a Vilafranca, mentre que la de mon

La xocolata triomfa i guanya més adeptes cada any a l’ arribar Pasqua.

Les figures de xocolata acostumen a ser l´element més esperat i alhora espectacular de les mones. Aquest 2005, predominen els protagonistes de les pel.lícules "Els Increibles", "Los Lunis" o "Shreck", tot i que es mantenen clàssics com les casetes, el Micki i els jugadors del Barça.

Ramon Bertran de la pastisseria Bertran explica que en els darrers anys el consum d´aquestes figures s’ ha disparat molt.

A Pastisseria Bertran, per exemple, fan unes 900 figures de xocolata, sense comptar les de motllo.

La venda de mones de tortada també creix, però lleugerament i Bertran ho atribueix a l’ augment de la població de la Vila.

En aquest àmbit la més demanada continua sent la de fruita, de fet la meitat de les que fan són d´aquesta especialitat. En segon lloc, hi ha la de mantega i en tercer, la de xocolata que progressivament avança.

La tradició de la mona es remunta al segle XV, tot i que es tractava d´un pastís en forma de rotlle guarnit amb ous de gallina.

Quan al segle XVI va arribar el cacau d´Amèrica, la xocolata es va incorporar a la mona, que va anar canviant fins a convertir-se en un pà de pessic cobert de mantega i rovell, guarnit amb ous, figuretes i plomes.

Segons la tradició, el padrí regala la mona al fillol o fillola i antigament hi posava un ou per cada any de la criatura.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: