Dimecres, 22 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un faristol recull els noms dels soldats republicans enterrats a la fossa comuna del cementiri de Vi

Eren les 4 de la tarda d’aquest dissabte. Més d’un centenar de persones es van reunir al voltant de la fossa comuna del cementiri on hi ha enterrats els soldats republicans que van morir a la Clínica Militar nº 10, coneguda com l’Hospital de Sang del Molí d’en Rovira de Vilafranca entre el 1937 i el 1939.L’Ajuntament de Vilafranca va celebrar un homenatge amb solemnitat.

Es van repartir roses entre els assistents i hi va haver parlaments. El president de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, Manuel Perona, va explicar que fa pocs dies van ser a Madrid per parlar amb els representants de la comissió interministerial per les víctimes del franquisme, demanant suport els ens locals.

A l’acte hi havia una representació del consistori. Van parlar els tinents d’alcalde Patro Recober i Ramon Xena. Recober va encoratjar als historiadors locals ha treballar per tal de recollir la història oral d’aquells fets. Xena va recordar que l’acte d’aquest dissabte recollia la proposta d’una moció que va presentar ERC a l’ajuntament ara fa un any , que va ser aprovada per tots els grups, amb l’abstenció del PP.

Per la seva part l’alcalde de Vilafranca, Marcel Esteve, va citar un fragment del llibre "La Ben Nascuda" del vilafranquí, Rodolf Llorenç, escrit durant la guerra civil i reescrit a l’exhili.

Per dignificar l’espai l’Ajuntament ha plantat una bardissa d’arbustos al voltant per delimitar la zona, s’han restaurat elements existents com cadenats, creus o inscripcions i s’hi ha col.locat un monòlit dintre de l’espai de la fossa amb la inscripció "Homenatge als soldats que van perdre la vida defensant la República". També es va descobri un faristol on hi ha una placa amb la ressenya històrica i una relació dels noms dels 215 soldats que estan enterrats a la fossa.

Desprès del parlament de l’alcalde es va convidar a tots els presents a dipositar les roses en algun dels indrets de la fossa comuna i es va cantar els segadors per cloure l’acte.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: