L’Alt Penedès i Vilafranca es manifesten com a territori actiu, tot i l’actual crisi, segons recull l’Anuari de la Mancomunitat
Per tercer any consecutiu la Mancomunitat Penedès Garraf ha elaborat l’Anuari d’Indicadors Socioeconòmics que pretén ser un recull sistemàtic de totes les dades de les comarques de l’Alt Penedès i del Garraf amb el detall de cadascun dels municipis. La presentació ha anat a càrrec del President de la Mancomunitat i alcalde de Vilafranca Marcel Esteve, del gerent Frederic Ràfols i de la cap de Servei d’Iniciatives Econòmiques Anna M. Mir.
Així com en les dues anteriors edicions quedava palès el fort creixement econòmic d’aquest territori amb increments de la població, de la contractació laboral o del nombre d’empreses, l’any 2007 apareixen ja algunes dades que mostren el canvi de cicle com per exemple la tendència a l’augment de l’atur. Tot i això, l’alcalde de Vilafranca Marcel Esteve remarcava que tant la capital com l’Alt Penedès continuen sent territoris actius i amb una economia diversificada
En aquest sentit, la taxa d’atur de Vilafranca i de la comarca se situa a l’entorn de la mitjana catalana. Malgrat aquestes dades, es pot considerar que el canvi de cicle és general a tot l’entorn econòmic que ens envolta i es genera per factors no locals com poden ser l’increment dels preus dels combustibles, la davallada en les compres d’habitatges o les restriccions financeres globals.<br />Així, el gerent de la Mancomunitat, Frederic Ràfols, remarcava que tot i que les dades que es recullen son del 2007, i per tant encara positives, les primeres xifres recollides del 2008 mostren una certa tendència negativa, sobre tot en les dades de l’atur.
Davant l’evidència de la pèrdua d’impuls de l’economia, és important disposar d’eines com l’Anuari, que permeten conèixer amb precisió la realitat econòmica més immediata i més propera. Disposar d’informació detallada i veraç del propi entorn dóna avantatges competitius i amb aquest Anuari la Mancomunitat Penedès Garraf pretén millorar els fluxos d’informació social i econòmica d’aquestes dues comarques i de 33 municipis. A partir d’aquí, des dels poders públics cal treballar relacionant-se millor amb els diferents agents socials i econòmics i ajudant-los a solventar els problemes estructurals que siguin al seu abast i aprofundint els fluxos de comunicació amb altres instàncies de l’administració.