Dijous, 22 de maig de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les Fires 2025 donen veu a noves formes d’accés a l’habitatge i com detectar clàusules abusives

Les Fires de Maig de Vilafranca han acollit un seguit de xerrades en un moment en què el context hipotecari és favorable gràcies, en part, a l’augment de la compravenda d’habitatge.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la compravenda d’habitatges ha viscut el millor mes de març dels últims 18 anys. Això ha generat un context de condicions hipotecàries molt favorables, que podria animar més persones a accedir a un l’habitatge. Davant d’aquest escenari, és important conèixer els riscos com les clàusules abusives i també alternatives per adquirir una propietat. Precisament, les Fires de Maig van oferir el passat cap de setmana dues ponències centrades en aquests aspectes essencials.

Com detectar si una clàusula és abusiva o no?

Concretament, dissabte, i a l’espai Demo de la fira, l’associació de consumidors ACU-ABAE de Catalunya va oferir una xerrada enfocada a ensenyar a les persones com identificar i reclamar clàusules abusives sense necessitat de buscar la solució en un tribunal. Segons el ponent de la sessió, el president d’ACU-ABAE a Catalunya, Jaume – Miquel Ruiz, la millor forma d’identificar si una clàusula és o no abusiva és llegir-les.

Ruiz afegeix que si una persona té dubtes a l’hora de presentar una reclamació, el millor que pot fer és acudir a serveis professionals.

Depenent de la clàusula, es poden aconseguir reclamacions de fins a 30.000 euros. En l’àmbit hipotecari, Ruiz destaca l’Índex de Referència de Préstec Hipotecari (IRPH). Una clàusula, que pot ser abusiva si s’incompleix el requisit de transparència.

 

Les tinences intermitges: fòrmules desconegudes per accedir a un habitatge favorables als joves

A banda d’aquesta ponència, l’espai Demo de la fira també acollia diumenge una xerrada sobre les encara desconegudes tinences intermitges per accedir a un habitatge. Aquestes són fòrmules legals a Catalunya, que se situen entre la propietat i el lloguer. A l’acte, organitzat pel servei d’Habitatge del CCAP, hi participaven les investigadores de la Càtedra UNESCO d’habitatge de l’URV, Maria Pueyo i Maria Paula Rodríguez. Aquesta última explicava que, actualment, la tinença compta amb dues formes d’accés a una propietat: la compartida i la temporal.

Aquestes tinences són positives sobretot pels joves, ja que flexibilitzen l’accés a l’habitatge. I més avui en dia, quan un jove necessitaria, segons un estudi del portal pisos.com, 16 anys per reunir l’entrada d’un habitatge mitjà a Espanya.

Des del 2015 que les tinences intermitges estan presents al Codi Civil de Catalunya. Però molt poques persones i entitats saben de la seva existència. És per això que és important difondre aquest tipus de fòrmules.

Les investigadores i el CCAP ho reivindiquen. Són tinences que estan dins del marc legal català, però són ara mateix desconegudes.

A l’integrar-se recentment a la llei catalana, els professionals del sector encara no tenen dades concretes sobre l’ús de les tinences intermitges. Però xerrades com la d’aquest diumenge ajuden, asseguren, a fer difusió de la seva existència.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: