Autisme amb futur inaugura local a Vilafranca
Aquest dissabte s’inaugurava oficialment el nou local de l’associació Autisme amb futur a Vilafranca, situat al número 14 de l’Avinguda de Catalunya.
Autisme amb futur va néixer l’any 2012 al Garraf i l’any 2018 va començar la seva activitat a Vilafranca. Actualment compta amb 350 famílies associades. L’entitat té seu a Vilanova i la Geltrú des de fa uns anys però no comptava amb un espai propi a Vilafranca fins ara. Ho explica la seva coordinadora, Trini Bové.
El trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA) és una condició del neurodesenvolupament que afecta la configuració del sistema nerviós i el funcionament cerebral. A grans trets i tenint en compte que cadascú és diferent, es caracteritza per causar dificultats per a la comunicació i la interacció social, així com per a la flexibilitat del pensament i de la conducta de la persona que presenta aquesta condició.
Tot i que cada cop hi ha més consciència sobre l’autisme, queda molt a fer i les famílies es continuen sentint desemparades en molts àmbits.
La Maria i l’Enric tenen tres fills. El més petit, de sis anys, està diagnosticat de TEA.
A banda d’aquesta major conscienciació social i recursos a l’escola, les famílies també demanen suport per les teràpies que necessiten els seus fills. Ho comenta la Montse Rovira.
A més, es troben amb moltes dificultats a l’hora d’accedir a activitats fora de l’horari lectiu, com extraescolars o casals. Ho explica la Mireia Oliver.
L’autisme acompanya la persona al llarg de tota la vida, encara que les seves manifestacions poden variar en funció de l’etapa vital, de les experiències i dels suports amb què compti.
En tot cas, la família és el principal suport de la persona autista i, en aquest sentit, mares i pares se senten sovint superats i jutjats. Per això parlen de la importància que hi hagi un «canvi de mirada» en la societat.
El nou local d’Autisme amb futur a Vilafranca permetrà ampliar els serveis d’acompanyament, assistència, integració i lleure que ofereix l’entitat a nens i adolescents. L’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, que va assistir a la festa d’inauguració, parlava del nou local.
Actualment no es coneix l’origen de l’autisme, però se sap que té a veure amb el desenvolupament del cervell durant la gestació. Es deu a una combinació de factors genètics i ambientals i cada individu té una forma específica del trastorn i una trajectòria particular.
Segons l’Organització Mundial de la Salut es calcula que, aproximadament, un de cada 100 nens és autista. L’OMS també recull que l’atenció a les persones amb autisme ha d’anar acompanyada de mesures en l’àmbit comunitari i social per aconseguir més accessibilitat, inclusivitat i suport.