Dimarts, 17 de juny de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els mercats demanen preus més baixos per al cava

El Cava ha batut l’any 2012 el seu rècord de vendes a l’exterior mentre cellers petits i mitjans diuen que els mercats reclamen preus cada cop més baixos.

El Cava va vendre l’any 2012 243 milions d’ampolles, prop de quatre milions més que l’any anterior. Les exportacions han salvat un any més les dades, mentre que les vendes al mercat interior han caigut un 6%.

Amb aquest context, però, caves i cellers petits i mitjans posen la mirada en els preus que els exigeixen els mercats i que, diuen, cada cop són més baixos. A Vins i Caves 1 + 1 = 3, un petit celler situat a Font Rubí, exporten un 75% de la producció, la majoria cava. El seu gerent, Josep Anton Bonell, diu que fa tres anys podien vendre les ampolles a tres euros amb vint cèntims, però ara els demanen preus molt inferiors i grans quantitats d’ampolles. Segons Bonell, el cava ha quedat immers en una batalla per baixar preus.

Aquest celler de Font Rubí exporta sobretot al Japó, Bèlgica i als Estats Units. Vénen entre 200 i 230.000 ampolles l’any, la gran majoria de cava, i mantenen les xifres des de fa uns tres anys.

A Albet i Noya, celler situat a Sant Pau d’Ordal, venen un milió i escaig d’ampolles i, entre 150 i 170.000 d’aquestes, són de cava. Exporten un 70% de la producció de cava, mentre que un 25% es queda a Catalunya i un 5% se’n va a l’estat espanyol. El seu preu mig de venda se situa en uns cinc euros amb vint cèntims i també es troben, en el cas dels escumosos, amb mercats que demanen preus més baixos. El director tècnic del celler i copropietari d’Albet i Noya Josep Maria Albet recorda que també aquí podem trobar caves a preus per sota fins i tot dels dels vins.

Segons Albet, caldria buscar solucions a aquesta situació i la idea de crear una subzona del Penedès dins del cava creu que podria afavorir la imatge del producte.

Albet i Noya exporta els seus caves sobretot a Finlàndia, Bèlgica i Brasil.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: