Combatre el canvi climàtic a la vinya
Els resultats del projecte Deméter es comencen a aplicar per combatre els efectes del canvi climàtic sobre la vinya i el vi.
Els coneixements científics i tecnològics que s’han assolit durant els quatre anys que ha durat el projecte Cénit Deméter, coordinat per Bodegas Torres, han de servir per adaptar la viticultura i l’enologia a les noves condicions generades per l’escalfament global i atenuar-ne les conseqüències.
Del treball que han dut a terme empreses, institucions i universitats s’han extret conclusions rellevants com, per exemple, que l’excés de temperatura i una inferior pluviometria afecten els compostos del raïm durant la maduració. També s’han fet avenços en la millora del procés de fermentació, en les tècniques d’anàlisi o en l’obtenció d’un cava amb gran persistència d’espuma; també en l’optimització del tractament d’aigües residuals i en la reducció de CO2 en l’elaboració del suro.<br />Mireia Torres, presidenta del Consorci Cénit Deméter, exposa alguns exemples dels estudis que s’han fet en el camp de la vinya.
En el camp de la fermentació, el projecte estudia ara patentar un bacteri que han descobert i que és molt resistent als alts graus alcohòlics. Fernando Zamora és un dels caps dels grups d’investigació de la Universitat Rovira i Virgili.
Cénit Deméter partia de la base que les altes temperatures provoquen una acceleració de la maduració de la polpa, mentre que el pinyol i la pell encara són verds. Això, unit a la falta d’aigua, acaba donant com a resultat un vi amb més grau alcohòlic i menys equilibrat de gust i d’aromes.
Segons els investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, d’on procedeixen tres dels grups d’investigació de Cénit Deméter, els resultats suposen, des d’un punt de vista tecnològic, una millora competitiva del sector del vi espanyol. Una opinió que comparteix Torres i que, segons ens explica, mostra els avantatges del treball en equip i la cooperació interempresarial, de la mà de la universitat i institucions com l’INCAVI.
Cénit Deméter ha donat com a resultat la Plataforma Tecnològica del Vi, un organisme que continuarà treballant per posar en contacte les necessitats de les empreses amb els grups d’investigació.