Dimarts, 30 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les mocions van centrar el debat polític del Ple del mes de gener a l’Ajuntament de Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca han aprovat amb una ampli suport una moció que insta al Govern d’Espanya a acceptar una taula de negociació per trobar una solució democràtica per Catalunya.

Aquest dimarts s’ha celebrat el primer Ple ordinari de l’any a l’ajuntament de Vilafranca, amb molt pocs punts a l’ordre del dia i entre els que destacaven sobretot les mocions presentades per els grups polítics. En especial la que proposava ERC de suport als presos i preses polítiques davant l’inici del judici del procés.

En l’exposició de motius el regidor, Pere Sàbat, explicava que es tracta d’un judici contra la democràcia.

El regidor del PP, Josep Ramon, tenia una opinió totalment contrària i assenyalava que és un judici enfront d’un intent de secessió.

En nom de VeC, Ramon Arnabat explicava que a banda dels motius exposats, on sí hi ha un gran consens és en considerar sense fonament la presó preventiva.

Per la seva banda la regidora de la CUP, Laia Santís, tot i anunciar el vot favorable demanava la retirada del primer punt de la part resolutiva de la moció. Un punt que proposa instar al Govern d’Espanya a acceptar una taula de negociació per trobar una solució democràtica per Catalunya.

En canvi el portaveu del grup socialista, Francisco Romero, destacava la introducció d’aquest primer punt com a plantejament per trobar solucions a la problemàtica. Romero demanava, en canvi la substitució dels punts 2 i 3, en els que es dona suport a les mobilitzacions cíviques en defensa dels presos i es proposa enviar una carta de suport als presos davant l’imminent judici a la democràcia. En el seu lloc proposava adherir-se al manifest promogut pel Síndic de Greuges i al que han donat suport tots els expresidents de la Generalitat i del Parlament.

En nom del PdeCAT, Raimon Gusi, va remarcar la importància del primer punt, que la CUP demanava retirar, malgrat reconèixer la dificultat que comporta l’existència de presos polítics.

ERC va mantenir els punts 1, 2 i 3, però hi va afegir la proposta del PSC d’adhesió al manifest de la Sindicatura. D’aquesta manera l’alcalde, Pere Regull, va proposar votar la moció amb els punts per separat. El primer es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups, excepte l’abstenció de la CUP i el vot en contra del PP. En els punts 2 i 3 el PSC no va participar a la votació i hi van votar a favor tota la resta de grups, excepte el PP. I els punts 4 i 5 es van aprovar amb el suport de tots els grups municipals, menys el PP.

D’altra banda el Ple també va aprovar gairebé per unanimitat tres mocions més. Un proposada per ERC per la creació d’un protocol de bones pràctiques en informació sobre els serveis funeraris. Una altra que presentava el grup de VeC declarant Vilafranca zona lliure de paradisos fiscals, en la que el PP es va abstenir, i finalment una moció presentada d’urgència per part de VeC i ERC sobre el rebuig al Quart Cinturó, en la ròtula Abrera- Sant Sadurní, que va rebre els suport de tots els grups menys el PP, que hi va votar en contra. El proper 13 de febrer la comissió de política territorial del Parlament ha de debatre sobre aquesta qüestió.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: