Dijous, 21 d'agost de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La verema de raïm tradicional comença al Penedès amb la previsió de més qualitat i quantitat

Tot i això, aquesta collita també està marcada per la polèmica de què algunes companyies elaboradores volen pagar preus molt a la baixa i inasumibles pel sector.

El Xarel·lo, el Macabeu i el Parellada són els pilars de la vinya el Penedès. Són, principalment, el cor de molts caves i vins. Durant aquests dies ha començat la verema d’aquestes varietats, amb una molt bona previsió respecte a l’any passat. Les pluges primaverals i la calor del juny, que ha evitat la proliferació de fongs, combinades amb els intensos ruixats de juliol, anticipen una collita superior, amb més qualitat i quantitat. Aquest dijous, Gramona ha començat a collir a una de les seves vinyes de xarel·lo més emblemàtiques. El responsable de viticultura, Marc Boldú, espera que la qualitat d’aquesta varietat sigui molt bona. Boldú destaca la diferència entre el gra de raïm de l’any passat i el d’aquesta nova verema.

 

L’intensa calor de l’agost ha accelarat la graduació del raïm

Cellers com Parés Baltà, a Pacs del Penedès, s’han trobat que aquestes dues setmanes de calor intensa han fet augmentar de forma inesperada la graduació del raïm. Aquest fenomen els ha obligat a collir ràpidament el gra per no sobrepassar el límit.

Des de Parés Baltà asseguren, però, que la verema del xarel·lo serà excel·lent. Un any, on, a més, el celler iniciarà la primera collita 100% ecològica com a DO Penedès.

 

Polèmica pel baix preu de raïm que alguns elaboradors volen pagar

La verema, tot i ser positiva enguany, es veu marcada per la possibilitat que els preus del raïm baixin. El passat cap de setmana, més d’un centenar de pagesos es van manifestar davant la seu de l’AECAVA per denunciar que algunes companyies elaboradores volen pagar preus molt a la baixa i inassumibles pel sector. Des d’Unió de Pagesos creuen que no s’hauria de pagar per sota dels 0,55 el quilo.

Unió de Pagesos recomana als viticultors amprar-se en la Llei de millora del funcionament de la cadena alimentària, que sanciona els compradors que treuen valor.

Segons Marrugat, el que estan mirant aquestes companyies és el cost de producció establert per la Generalitat, que es mou entre els 0,49 i 0,58 euros el quilo. Una xifra que, ara per ara, no contemplaria el marge de benefici que el viticultor hauria de tenir per subsistir.

Companyies com Gramona, per exemple, sí que paguen un preu superior. El celler paga el quilo de raïm a 1,20 euros. Parés Baltà, per la seva banda, el paga a 0,90 euros.

En aquest sentit, Unió de Pagesos ha convocat per aquest diumenge a les 10 h una assemblea oberta a la plaça Penedès de Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: