L’Agència Catalana de l’Aigua estudiarà com fer el desguàs del pantà de Foix
Arran del temporal del dissabte, el cabal màxim a la capçalera del riu Foix va superar els 400 m³ per segon.
Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, la presa va retenir la meitat de l’aigua, de manera que es va frenar la quantitat que va acabar arribant a Cubelles, la zona més afectada per la dana pel desbordament del riu al tram final. La situació viscuda dissabte ha posat al punt de mira l’estat de l’embassament de Foix.
Les comportes de la presa no es poden obrir perquè es troben per sota del nivell de sediments que acumula l’embassament i, per tant, estan bloquejades. De fet, la capacitat del pantà s’ha reduït en dos hectòmetres cúbics que ara ocupen aquests sediments. El director de l’ACA, Josep Lluís Armenter, confirmava aquest dijous en una visita a Cubelles que estudiaran l’opció de poder fer en el futur una actuació que permeti fer el desguàs del pantà.
Sigui com sigui, l’operació resulta especialment complexa tenint en compte que també s’han de gestionar els sediments i la contaminació de l’aigua.
Per intentar millorar almenys l’estat ecològic del pantà de Foix, recentment es va presentar al Consell Comarcal de l’Alt Penedès un paquet d’actuacions que té com a objectiu reduir l’acumulació de sediments a la cua del pantà, evitar la possible introducció d’espècies al·lòctones que redueixen la capacitat hidràulica, com la canya americana, i millorar la biodiversitat.