El sector vitivinícola, a l’espera de si es reactiven o no els aranzels de Trump
Després de l’amenaça el març d’un aranzel del 200% a les begudes alcohòliques, la Casa Blanca parla ara, en plena negociació, d’una possible taxa del 17% als productes agroalimentaris europeus.
Moment clau pels interessos comercials europeus. Si no hi ha acord amb els Estats Units aquest dimecres, a partir de l’1 d’agost es reactivaran els aranzels que Trump ja va anunciar el març, i que havien quedat reduïts al 10% per tal de buscar una solució.
Des de l’inici de la pausa, la situació ha generat incertesa entre les empreses, però pel que fa al vi i el cava, la incògnita és més gran. Durant el març, Trump va amenaçar en posar aranzels del 200% a les begudes alcohòliques. Ara, el mateix president parla d’un aranzel del 17% als productes agroalimentaris europeus.
Per fer-hi front des de Catalunya, el conseller d’Acció Exterior, Jaume Duch, ja va assegurar durant la seva visita al Vijazz que s’està treballant conjuntament amb Europa per buscar una solució.
L’anunci del 200% va venir en represàlia a la taxa que Europa plantejava sobre el whisky americà, i que finalment no va aplicar-se al Bourbon. El director general d’Indústria, Xavier Roca, creu que l’amenaça nord-americana funciona com a moneda de canvi, ja que els Estats Units també vol potenciar el seu whisky a l’exterior, i una forma de fer-ho és anar contra els vins i caves europeus.
Segons càlculs d’ACCIÓ, l’entrada en vigor d’aranzels al sector afectaria 236 empreses exportadores catalanes. Una guerra creuada, però, en la que Catalunya no es troba sola.
En el cas del celler Molí Parellada, a Torrelavit, l’aplicació d’aranzels els afecta especialment, ja que ven als Estats Units el 66% del mig milió d’ampolles de cava que produeix cada any. Durant els primers dies de la pausa aranzelària, ho vam parlar amb la copropietària i gerent de l’empresa, Júlia Rosa.
Davant el dubte de si tornaran o no els aranzels de març, cal treballar en com parar el cop o com diversificar-se. La Unió Europea, per exemple, va aconseguir fa poc un acord històric amb Mercosur per eliminar progressivament els aranzels al vi europeu, de fins al 35% en alguns casos. Per tant, una nova porta que s’obre podria ser el mercat sud-americà. Des d’ACCIÓ i la Generalitat faciliten programes de 37 i 1.500 milions respectivament per ajudar les empreses a mitigar els efectes dels aranzels i buscar nous mercats.