Divendres, 25 de juliol de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es posen en marxa actuacions per a la millora ambiental de la cua del pantà de Foix

El projecte suposa una inversió de 325.000€ i està finançat, en un 90%, pel Consell Comarcal a través dels Fons Climàtics i, en un 10%, per l’Ajuntament de Castellet i la Gornal.

Les actuacions tenen com a objectiu reduir l’acumulació de sediments a la cua del pantà, evitar la possible introducció d’espècies al·lòctones que redueixen la capacitat hidràulica i millorar la biodiversitat; en definitiva, incrementar la resiliència d’aquest hàbitat en front del canvi climàtic.

Les accions previstes són, principalment, l’extracció de canya que hi ha en diversos punts. A tota la superfície on s’extregui la canya o quedi el terreny remogut se sembraran herbàcies autòctones.

També es crearan nou basses i, en forma de prova pilot, un canal bioremediador d’uns 200 metres que faci de filtre natural per l’aigua. A tota la zona es plantarà arbrat i plantes autòctones.

El president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, ha destacat la col·laboració entre administracions que permet tirar endavant aquest projecte, amb una inversió de 325.000 euros. Alhora, ha recordat que és un pas més per millorar l’estat del pantà del Foix, després de les actuacions fetes a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Vilafranca per millorar la qualitat de l’aigua que es vessa al pantà.

L’alcalde de Castellet i la Gornal i vicepresident de l’Àrea de Sanejament de la Mancomunitat Penedès- Garraf, Xavier Revuelta, ha explicat que el pantà de Foix suposa una gran riquesa a nivell de biodiversitat però presenta també greus problemes que s’han de resoldre sense afectar aquesta biodiversitat. Un altre element que entrarà en joc serà que l’EDAR de Vilafranca hi vessarà menys aigua quan se’n comenci a regenerar per a usos com el rec agrícola.

Aquest projecte s’emmarca plenament en l’eix prioritari ‘Gestió de l’aigua’ del Life ecOAdapt50, per la qual cosa el Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha rebut una subvenció dels Fons Climàtics del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat per dur-lo a terme.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: