L’ERO de Freixenet i la reducció de jornada centren les reivindicacions penedesenques de l’1M
Tot i que aquí a l’Alt Penedès l’ocupació ha millorat, molts salaris i feines, asseguren els sindicats, encara no estan ben pagats.
Ahir dimecres els treballadors i treballadores van sortir als carrers per reivindicar els seus drets laborals.
Durant aquest Dia Internacional dels Treballadors, una de les principals denúncies ha sigut el més que possible ERO que vol dur a terme l’empresa sadurninenca Freixenet.
Concretament a Barcelona, la plantilla de Freixenet ha tingut un espai propi dins la manifestació de CCOO. Uns 300 treballadors van desplaçar-se a la capital catalana per denunciar l’ERO anunciat per l’empresa, que pot afectar fins a un 25% de la plantilla.
Freixenet justifica l’expedient perquè el sector del cava s’enfronta avui dia a una gran crisi per la sequera, que obliga el grup a reestructurar la seva producció. Per la seva banda, el sindicat denuncia el que considera «una mesura inacceptable» i reclama una negociació.
Institucionalment, la Generalitat ja ha anunciat la seva intenció de mediar en el conflicte i l’ajuntament de Sant Sadurní ha aprovat una declaració conjunta en suport als treballadors. Des de CCOO es mostren, a la vegada, preocupats per una possible deslocalització de Freixenet, i que aquesta afecti altres empreses del sector.
Des del sindicat UGT també denuncien la constant desindustrialització del Penedès i asseguren que l’ERO no respon a la realitat del sector.
L’altra gran reivindicació ha sigut la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. Durant la jornada, els sindicats majoritaris han demanat l’entrada en vigor de la mesura pactada amb el Govern. CCOO assegura que la reducció serà positiva, no sols per treballar menys, sinó també per viure millor. Amb l’avantprojecte ja aprovat, el proper tràmit és el debat i l’aprovació al Congrés dels Diputats.
Des d’UGT aclareixen, però, que actualment ja hi ha molts convenis amb menys de 37,5 hores a la setmana. El que es busca amb aquesta nova reducció és posar un nou topall, ara en 40 hores.
Com comentàvem a l’inici, la situació laboral a l’Alt Penedès és avui dia positiva. El 2025 continua sent un any propici per l’ocupació a la comarca, registrant tres mesos consecutius amb dades a l’atur a la baixa. En aquest sentit, i durant aquesta setmana reivindicativa, CCOO ha volgut posar en valor la nova reforma laboral i el nou augment de l’SMI.
Davant la recent apagada general, des d’UGT també recorden que amb l’actual Estatut dels Treballadors, les empreses no poden reclamar hores als treballadors que van haver de parar.
Aquesta modificació legislativa es va fer el novembre de l’any passat, després dels desastres de la DANA.
Aquí al Penedès la manifestació de l’1 de maig més multitudinària va tenir lloc a Igualada.