Divendres, 23 de maig de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La tendència a la baixa de la natalitat s’accentua en el darrer any a la comarca

Entre els motius que fan que baixi la natalitat estan la decisió de tenir menys fills, la precarietat laboral i d’accés a l’habitatge o el canvi cultural en les expectatives vitals, per exemple.

És una realitat que des del 2008, coincidint amb la crisi financera, la natalitat ha anat a la baixa. La disminució de naixements influeix en diferents àmbits i sectors com és el de l’educació o el de venda de productes per a nadons.

Segons les darreres dades de l’Idescat, a Catalunya van néixer poc més de 54.000 nadons al 2023 el que suposa una baixada del 3,8% respecte l’any anterior. A l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès estan notant aquesta tendència des del 2013. Al 2024, però, la baixada s’ha accentuat. Ho explica la llevadora Gloria Villena.

Lluny del que es podria creure, la baixada de natalitat no afecta al funcionament de l’àrea de ginecologia i obstetrícia.

Un dels sectors que està notant més la davallada de la natalitat és el farmacèutic. Tal i com explica la cotitular de la Farmàcia Sant Julià, Susan Valderrama, la demanda de productes infantils està baixant.

En canvi, els productes per a gent gran relacionats amb la incontinència urinària s’estan venent per davant dels bolquers per a nadons.

La baixada de naixements també pot veure compromesa l’oferta de places a centres educatius. De moment, però, des de l’Ajuntament de Vilafranca asseguren que les llars d’infants mantenen les mateixes places que el curs passat, sempre pendents de com evolucioni la natalitat en un futur pròxim. Ho explica la regidora d’educació, Gemma Romeu.

Segons les darreres dades de l’Idescat, la taxa de defuncions al 2023 va ser més alta que la de naixements, gairebé 68.000. Per sobre del 54.000 naixements. Així les estadístiques diuen que moren més persones que les que neixen.

Entre els motius que fan que baixi la natalitat estan la decisió de tenir menys fills, la precarietat laboral i d’accés a l’habitatge o el canvi cultural en les expectatives vitals, per exemple.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: