Dimecres, 30 d'abril de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Primavera complicada per a les persones que tenen al·lèrgia al pol·len

El que portem d’any està sent complicat per a les persones al·lèrgiques al pol·len i es preveu que les pol·linitzacions de primavera – estiu s’allarguin.

Segons les dades de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB, les pol·linitzacions d’hivern de xiprer, avellaner, freixe i parietària han estat importants i es poden allargar fins ben entrat aquest mes d’abril en el cas del xiprer i fins avançat l’estiu en el cas de la parietària. Les pol·linitzacions primaverals dels arbres, especialment el plàtan, que és el més al·lergògen, han començat amb força però es preveu que tinguin la durada habitual. Pel que fa a les pol·linitzacions de primavera – estiu herbàcies, que ja han començat amb la parietària i les gramínies, presentaran una «durada superior a l’habitual», si no es produeixen canvis com episodis de pluges forts, episodis de vent molt fort o temperatures elevades.

La doctora Catalina Gómez és l’al·lergòloga referent del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf i actual secretària de la SCAIC (Societat Catalana d’Al·lergologia i Immunologia Clínica).

L’al·lèrgia al pol·len es produeix quan una persona percep aquesta substància com un agent nociu. La congestió nasal, els esternuts, el llagrimeig i altres símptomes propis de la reacció al·lèrgica poden arribar a ser molt molestos i afectar la qualitat de vida.

Per això és recomanable consultar els nivells de pol·len i evitar l’exposició quan hi hagi pics.

Per tractar els símptomes també hi ha medicaments com antihistamínics, corticoides i broncodilatadors, que hauran de ser prescrits pel professional adient.

La SCAIC destaca la importància de la detecció precoç de l’asma i la rinitis al·lèrgica.

A Catalunya es calcula que prop de dos milions de persones pateixen alguna patologia al·lèrgica respiratòria, una xifra que es preveu que es dupliqui l’any 2050. El 25% presenta rinitis i fins a un 12% pateix asma al·lèrgica.

La quantificació del pol·len a l’atmosfera és clau per dissenyar estratègies terapèutiques i preventives adaptades a cada persona. Al Punt d’Informació Aerobiològica es poden consultar aquestes dades actualitzades.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: