Dimecres, 30 d'abril de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El topall del lloguer conté els preus, però redueix l’oferta d’habitatge a Vilafranca i comarca

El sector immobiliari demana solucions urgents per la manca de pisos i cases de lloguer i compra, que fa que els preus es disparin

Fa un any que a Catalunya està en vigor un topall del preu del lloguer, un límit que ha generat discrepàncies ja que el Govern ho valora positivament perquè ha fet baixar els preus però des del sector immobiliari expliquen que també ha comportat que els propietaris no posin els pisos a lloguer per la inseguretat jurídica.

L’Alt Penedès té ara mateix deu municipis declarats tensionats pel que fa a l’habitatge. Això vol dir que tenen un topall al preu del lloguer, una iniciativa que des de la Generalitat celebren perquè apunten que ha fet baixar els preus però que des del sector immobiliari veuen amb dubtes ja que afirmen que el que ha fet és agreujar el problema de la manca d’habitatge perquè els propietaris no volen posar els seus pisos a lloguer perquè se senten més insegurs davant casos de morositat.

Per la seva banda des de Serra Grup Immobiliari, el seu director d’àrea patrimonial i comercial, Eloi Martí, confirma que la tendència és que cada cop es posin menys pisos a llogar.

Salvador Romagosa, gerent de Finques SIP, va un pas més enllà i creu que és molt urgent que es busqui una solució per aquesta tensió que viu el mercat immobiliari

Amb la nova normativa, el preu dels lloguers queda congelat (només amb l’augment de l’IPC) als municipis declarats com a zones tensionades. Des del consell comarcal, però, estan detectant casos de propietaris que es volen saltar la llei amb pràctiques il·legals.

Per detectar aquests fraus des de l’Agència Catalana d’Habitatge s’ha posat en marxa un sistema de denúncia. Aquesta falta d’habitatge el que fa és que els preus no parin de pujar i s’ha calculat que el 2025 es tancarà amb els preus dels pisos un 8 o 10% més cars. Eloi Martí

Salvador Romagosa apunta que mai havia vist un mercat tant tensionat

El que més es busca en l’actualitat son pisos de dues o tres habitacions, amb un petit balcó o terrassa i com la gent no en troba a Vilafranca el que fa és marxar a altres municipis, que també s’estan quedant sense oferta.

Una altra tendència creixent és el lloguer d’habitacions, tal com afirma Ruben Llach

Per ajudar a la població en la despesa d’habitatge, la Generalitat obre diferents convocatòries durant l’any. La que hi ha ara mateix activa, i que es tanca l’11 d’abril, és la d’ajudes al lloguer per a les persones que tinguin més de 36 anys.

Les finques tenen, doncs, ara mateix llista d’espera per poder accedir a un habitatge i, en el cas d’obra nova, només poden oferir el que encara està per construir i, per tant, que no estarà disponible per entrar a viure fins d’aquí a uns dos anys.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: