El Consell Comarcal aposta per un envelliment actiu amb el Pla d’Envelliment km0
Amb la diagnosi des del Consell Comarcal han vist que les necessitats de la gent gran són ben diverses, sobretot relacionades amb la mobilitat pel territori
El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha aprovat el Pla d’Envelliment Km0, que busca millorar la qualitat de vida de la població major de 65 anys, un col·lectiu que està en creixement constant a la comarca.
El Pla d’Envelliment ha estat dissenyat amb la col·laboració d’agents locals, entitats i la participació directa de les persones grans per conèixer la seva realitat social i poder fer una bona diagnosi i planificació i optimitzar els recursos. Amb la diagnosi des del Consell Comarcal han vist que les necessitats de la gent gran són ben diverses, sobretot relacionades amb la mobilitat
El Pla parteix d’una diagnosi sociodemogràfica elaborada al llarg del 2023, que radiografia la situació de les persones grans al territori, un col·lectiu que ha canviat amb el temps i, per tant, cal reformular també les seves necesitats.
El Pla d’Envelliment Km 0 s’organitza al voltant de tres grans eixos estratègics que cobreixen les necessitats principals de les persones grans. El primer és la inclusió i accessibilitat. Aquest eix inclou mesures per reduir l’escletxa digital mitjançant la creació de punts de suport itinerants per ajudar amb tràmits en línia, així com accions per garantir l’accessibilitat als serveis públics, especialment en zones rurals. També es treballarà per millorar el transport sanitari i per implementar habitatges adaptats i serveis de lloguer assequible.
Un altre eix és l’envelliment actiu i comunitari, que inclou la creació d’un Consell Consultiu de la Gent Gran de l’Alt Penedès, activitats intergeneracionals i el replantejament dels casals de gent gran per convertir-los en espais inclusius i adaptats a noves realitats. També es promouran caminades populars i altres iniciatives que fomentin l’activitat física i les relacions socials de les persones grans. Finalment també s’aposta per la coordinació territorial amb la creació d’un mapa de recursos del territori, així com la col·laboració entre administracions i entitats. També es millorarà la gestió dels tràmits administratius per fer-los més accessibles i es revisaran els protocols per abordar problemàtiques com els maltractaments a persones grans.
La diagnosi s’ha fet mitjançant enquestes, sessions participatives i entrevistes amb 465 persones grans de la comarca. Un dels que hi va ser és Joan Gil, que apunta que les necessitats són sobretot de mobilitat. Josep Casanelles també va formar part del grup i ell parla sobretot de la soledat de la gent gran
El seguiment del Pla es realitzarà anualment a través d’un Grup Motor, que utilitzarà un quadre de comandament per garantir l’assoliment dels objectius i adaptar les accions a les necessitats canviants.
Amb aquest Pla, l’Alt Penedès aposta per un envelliment actiu que mira ja no només pel present sinó per un futur més inclusiu, saludable i participatiu per a tota la població.