Dilluns, 21 de juliol de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Creixen les temptatives de suïcidi i autolesions en joves

Segons els experts aquestes conductes s’han convertit ja en un problema de salut pública i cal estar molt atents a les maneres que els adolescents expressen el seu malestar

El suïcidi juvenil i les autolesions són temes tabú sobre els quals gairebé no es parla, però que cada cop són més freqüents. De fet, des del Departament de Salut de la Generalitat afirmen que el suïcidi s’ha convertit en una de les principals causes de mort no natural en l’adolescència.

Les conductes autolesives i les conductes suïcides en l’adolescència s’han incrementat en els últims anys. Tant és així que els departaments de Salut i Educació van presentar ja el 2022 una guia especial on es recullen orientacions sobre com cal actuar de forma coordinada entre els agents educatius i de salut. El director de l’institut Alt Penedès, Carlos Rull, confirma que cada cop hi ha més casos i que els motius són diversos

Rull comenta que si abans podien detectar un cas en tot un curs ara se’n poden trobar quatre o cinc en un trimestre. El docent apunta que la pandèmia el que ha fet és aflorar un problema que ja hi era, però que abans era aïllat i només passava en famílies amb una situació complexa darrere, però que ara pot passar a qualsevol casa. Tant és així que des del centre han dedicat el segon trimestre a aquesta qüestió.

Carlos Rull creu que aquesta situació s’està convertint en una pandèmia i que bona part de la culpa la tenen les xarxes socials i l’accés a internet.

Per la seva banda la cap d’estudis de l’Eugeni d’Ors, Esperança Forn, apunta com ho detecten al centre a través d’orientadors i tutoria.

Precisament per parlar sobre aquestes qüestions des de les associacions de famílies dels instituts Alt Penedès i Eugeni d’Ors van organitzar una xerrada titulada ‘Primers auxilis psicològics’ a càrrec del psicòleg Isaac Lloveras, que va donar eines pràctiques per a la prevenció de la conducta suïcida juvenil. Lloveras apunta que no cal ser alarmistes però sí que cal estar atents a com aquests adolescents mostren el seu malestar a través de les autolesions, que es duen a terme per diferents factors.

Segons Lloveras, el perfil de les persones que s’autolesionen és divers.

Per Lloveras és una problemàtica de salut pública i per això les administracions ja hi estan dedicant més recursos tot i que la salut mental històricament sempre s’ha considerat la germana petita de la salut física i ara cal revertir-ho.

Finalment la presidenta de l’associació de famílies de l’institut Alt Penedès, Maria Benages, apunta com d’important és fer xerrades d’aquest tipus per donar un cop de mà a famílies i docents.

El Departament de Salut té penjat el protocol per tal que pugui ser accessible a tothom juntament amb una guia d’organismes on buscar ajuda.

L’acompanyament i l’orientació d’aquests adolescents, doncs, en totes les seves etapes vitals i fins i tot la limitació de l’accés a internet són, doncs, tant sols algunes de les possibles recomanacions per prevenir aquestes conductes suïcides o d’autolesió

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: