Un llibre recull les històries dels 124 penedesencs deportats als camps d’extermini nazis
L’obra, editada per l’IEP, veu la llum coincidint amb el 80è aniversari de l’alliberament d’Auschwitz i es presentarà fins al maig, quan es commemorarà l’alliberament de Mauthausen.
El llibre ‘Del Penedès als camps d’extermini nazis. Deportats de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Penedès i el Garraf’ és obra dels historiadors Ramon Arnabat, Berta Llorens, Àngels Parés, Maria Peña i M. Teresa Sadurní. Aquest dimecres va ser presentat públicament a Vilafranca, en un acte celebrat a l’auditori del Vinseum i que comptava amb la presència del president de l’Amical de Mauthausen Juan Manuel Calvo.
El llibre està dividit en dues parts. A la primera, es contextualitzen els fets històrics: l’Europa d’entreguerres (1918-1939); l’ascens al poder d’Adolf Hitler i el sistema concentracionari; l’exili republicà i l’internament i sortida dels camps francesos dels ‘refugiats’; la deportació als camps de concentració i extermini nazis, l’alliberament i la seva promesa de ‘Mai més!’.
La segona part del llibre se centra en els deportats penedesencs a través d’una anàlisi general i comarcal dels 124 deportats penedesencs als camps d’extermini nazis. I, tot seguit, es detalla una fitxa de cadascun d’ells, que inclou dades de la seva biografia i la seva estada en els camps, on van ser capturats o com hi van entrar, entre d’altres. La qual cosa permet «posar nom a les persones deportades i saber qui eren i d’on eren».
A banda de coautor del llibre, Ramon Arnabat és el president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, ens que s’ha encarregat de l’edició.
Segons detalla l’estudi, 114 deportats penedesencs van ser al camp de Mauthausen i els seus comandos, 4 a Dachau, 4 a Buchenwald i 2 a Flossenbürg. Només 29 d’aquests penedesencs en van sortir amb vida. La resta, 95, van morir als camps d’extermini nazis.
Abans de la presentació, la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, destacava la importància d’haver recollit aquesta realitat en un llibre i refermava el compromís de l’Ajuntament en la difusió d’aquests coneixements i dels valors democràtics, sobretot entre la gent més joves.
L’estudi ja s’ha presentat a Vilanova i la Geltrú i ho farà el 26 de febrer al Vendrell i el 20 de març a Igualada.