Divendres, 9 de maig de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Mesures en l’àmbit forestal i urbà per controlar la processionària del pi

La incidència de la processionària no és especialment alta a l’Alt Penedès però cal extremar les precaucions davant la presència de les erugues, tant als boscos com en l’àmbit urbà.

Tot i que l’Alt Penedès no és una de les comarques més afectades per la processionària, hi ha algunes zones que registren una elevada incidència a municipis com Castellví de la Marca.

El paper del Cos d’Agents Rurals

Durant els mesos de gener i febrer, el Cos d’Agents Rurals fa una prospecció a les zones forestals afectades per la processionària del pi i les classifica per graus, fins al 5. Aquesta informació es trasllada al Departament d’Agricultura que, en funció d’aquestes dades i altres paràmetres, decideix les mesures a prendre. Aquest 2025, l’Alt Penedès no és de les comarques més afectades de Catalunya però hi ha algunes zones que presenten una elevada incidència.

Tractaments aeris als boscos durant la tardor

El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l’aeri i es fa a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues, amb un producte biològic i compatible amb l’agricultura ecològica. Segons una nota de premsa del Departament d’Agricultura, entre els mesos d’octubre a desembre del 2024, s’ha arribat a 17.500 hectàrees, principalment al Pre Pirineu i al Pirineu.

Però també al Garraf i al Baix Penedès, atès que «sembla confirmar-se la tendència d’increment d’afectació a les zones baixes».

Els tractaments es fan també pensant en l’afectació econòmica que pot tenir sobre determinades activitats la presència de la processionària.

La persistència i el manteniment dels tractaments de control contribueix a que la gravetat de les afectacions vagi disminuint. Però les perspectives «no són gaire favorables» en l’actual escenari de canvi climàtic. A més del desplaçament en altitud per l’increment de les temperatures, s’estan observant «canvis importants en el patró de les afectacions»: com la manca de control natural en determinades zones, l’agreujament dels efectes sobre els pins degut a la confluència de diferents factors, entre els quals la sequera, i la presència simultània a la mateixa zona d’erugues en diferents estadis larvaris.

Què es fa en l’entorn urbà?

A banda de les zones forestals, la processionària també pot provocar problemes en l’àmbit urbà.

A Vilafranca, el tractament preventiu als pins i cedres de la Vila es porta a terme cada any a la tardor i aquest any passat es va fer al mes d’octubre. No obstant això, les condicions ambientals actuals han afavorit un increment puntual de la presència de la plaga. Per això, l’empresa especialitzada contractada per l’Ajuntament ha repassat darrerament els exemplars de pins i cedres per retirar les bosses i instal·lar anelles de captura amb l’objectiu que les erugues no arribin a terra, com explica el tècnic de l’empresa Fitonatur Carles Prats.

Per a aquest tipus d’actuacions es prioritzen sobretot zones cèntriques, entorns escolars i espais de pas o estada.

Precaució per evitar el contacte amb els pèls urticants

La presència de les erugues ens ha de fer estar alerta perquè els seus pèls poden originar urticària i trastorns al·lèrgics. En el cas dels gossos també cal anar molt en compte. El veterinari Francisco Blanca, de la Clínica Veterinària Viladevet, explica com hem d’actuar si el nostre gos ha estat en contacte amb la processionària. Rentar la boca a consciència amb aigua tèbia ajuda a minimitzar els efectes que pot tenir la urticària sobre les mucoses. Però és important anar ràpid al veterinari.

Les processons sempre estan liderades per femelles i es dirigeixen totes a enterrar-se en grup a uns 15-20 centímetres de profunditat. Un cop allà formen els capolls, dins dels quals muden a crisàlides, i entren en fase de dormició fins que les condicions siguin òptimes per a emergir com a papallones, durant l’estiu.

Imatge: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Tractament aeri.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: