Diumenge, 6 de juliol de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els set planetes s’alineen: com i quan observar aquest fenomen astronòmic excepcional

Un espectacle poc comú, que no es tornarà a repetir fins al 2492, tindrà lloc aquest divendres 28 de febrer al vespre.

Els amants de l’astronomia tenen una cita ineludible amb el cel aquest divendres. A partir de les set del vespre, si les condicions meteorològiques ho permeten, es podrà observar la inusual alineació de set planetes del sistema solar. Aquest esdeveniment, que no es repetirà fins d’aquí a quatre segles, ofereix una oportunitat irrepetible per contemplar gairebé tots els planetes en una mateixa zona del firmament.

Des de finals de gener, ja s’han pogut distingir sis planetes alhora, però ara s’hi afegeix Mercuri, completant una desfilada planetària excepcional. Venus, Mart, Júpiter i Saturn es podran veure a simple vista, mentre que Urà i Neptú requeriran l’ajuda de telescopis o prismàtics per ser identificats.

Una falsa alineació

Encara que a l’ull humà semblarà que els planetes es disposen en una mateixa línia, en realitat, cadascun segueix la seva òrbita al voltant del Sol i es troba a distàncies molt diferents. Per aquest motiu, els astrònoms prefereixen anomenar aquest fenomen com a “desfilada planetària” en comptes d’alineació.

Aquest tipus d’alineacions es produeixen quan diversos planetes coincideixen en una mateixa regió observable del cel des de la perspectiva terrestre, depenent de les seves velocitats orbitals i posicions en el sistema solar.

Quan es repetirà aquest fenomen?

Si bé veure sis planetes alhora ja és un fet extraordinari que no es produirà fins al 2040, la coincidència dels set planetes visibles és encara més rara. Segons els experts, per tornar a presenciar una configuració similar caldrà esperar fins al 2492.

Com observar-ho?

Per captar aquest espectacle astronòmic en tota la seva plenitud, es recomana buscar un indret allunyat de la contaminació lumínica i amb un horitzó obert, sense muntanyes ni edificis que dificultin la visibilitat.

El moment ideal per mirar el cel serà cap a les set del vespre, quan la llum solar ja no interfereixi tant. Venus, Júpiter i Mart seran els més fàcils de distingir a simple vista, mentre que Mercuri i Saturn apareixeran prop de l’horitzó i durant poca estona abans de desaparèixer rere la línia del cel. Per observar Urà i Neptú, en canvi, serà imprescindible l’ús d’un telescopi.

També existeixen diverses aplicacions per a telèfons mòbils que ajuden a identificar els planetes en temps real, facilitant així la localització de cadascun d’ells en aquest esdeveniment històric.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: