Dijous, 1 de maig de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El CEPAC i la Càtedra de Castells de la URV fan propostes per reformular el Concurs

L’estudi proposa equiparar castells en dificultat, premiar els castells descarregats i reduir la durada del certamen

Agrupar els castells per categories en funció de la dificultat per equiparar-los, que no es pugui guanyar el Concurs sense haver descarregat com a mínim un castell, suprimir la cinquena ronda per reduir la durada del certamen i establir un sistema de prevenda telemàtica d’entrades amb un sorteig entre les persones que hi optin, són algunes de les propostes que recull el treball ‘Proposta per millorar el Concurs de Castells i la taula de puntuacions’, obra de Carles Esteve, Enric Güell i Pau Ricomà.

El treball és el fruit de l’Ajut a la Recerca convocat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC) i la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller. L’equip redactor ha volgut deixar clar que “el treball no és una esmena a la totalitat del Concurs, sinó un seguit d’orientacions factibles i de fàcil consens”. Els autors del treball esperen que “l’organització del concurs analitzi amb deteniment el treball i que aquest pugui ser d’utilitat”.

El treball proposa una agrupació de castells en funció de la seva dificultat, que contempla cinc categories dividides cadascuna d’elles en tres grups (dificultat baixa, mitjana o alta). A cada grup de cada categoria se li assignen uns punts (entre 1 i 25), que acaben donant una xifra final de l’actuació. Als castells de cada categoria, doncs, se’ls equipara en punts.

La clau es troba en els castells que cal posar en cadascun dels grups i categories. En aquest sentit, tot i que els autors del treball fan una proposta concreta, que anomenen Taula Agrupada 26, la decisió sobre on posar cada castell correspon a l’organització del Concurs, que en la seva actual estructura organitzativa és la Comissió Assessora que formen representants de colles castelleres i experts. La proposta és, doncs, un sistema dinàmic que permet que els canvis en la classificació dels castells que es facin siguin de molt fàcil aplicació.

El treball proposa també que per guanyar el Concurs s’hagi de descarregar, com a mínim, un castell dels que conformen tota l’actuació. Dit d’una altra manera, es proposa que s’admetin només dos castells carregats en les puntuacions finals de cada colla.

Un dels aspectes que analitzen també és la durada del Concurs, que proposen reduir suprimint la cinquena ronda i deixant la competició a quatre rondes. També es fa una proposta en relació amb la venda d’entrades. Els autors suggereixen que es faci una prevenda d’entrades telemàtica i, en el cas que la demanda superi l’oferta, celebrar un sorteig entre les persones que hi optin, a partir d’un número de registre.

Una altra proposta que recull el treball és la celebració d’una gran festa l’any següent del Concurs per reconèixer tots els mèrits aconseguits, com poden ser les colles que ho hagin descarregat tot, la colla amb més gamma, el castell inèdit al Concurs…

Finalment, els autors creuen que el Concurs de Castells hauria d’optar a ser
reconegut com a Festa Tradicional d’Interès Nacional. Un cop feta la presentació del treball a Tarragona i lliurat als organitzadors el Concurs, es preveu fer la presentació a altres ciutats castelleres del país.

Està previst que els autors lliurin el treball a l’Ajuntament de Tarragona, organitzador del Concurs i responsable de totes les decisions que es puguin prendre en relació amb el certamen.

Im

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: