Més interès per la FP, amb alguns cicles que no han pogut absorbir tota la demanda
L’increment de places d’FP no ha pogut cobrir la demanda de determinats estudis pel pic demogràfic i un interès creixent en aquest tipus de formació.
A finals de setembre, el Departament d’Educació i Formació Professional anunciava que encara hi havia unes 9.000 places disponibles als cicles de grau mitjà i grau superior que s’imparteixen a Catalunya i presentava un paquet de mesures per a les persones que s’havien quedat sense plaça, que es calcula que són unes 5.000. Un dels motius que explica el volum de vacants registrat són els alumnes que només sol·liciten estudis d’una família professional determinada i molt demandada. En aquest sentit, el Departament s’ha compromès a treballar de cara al proper curs per seguir adequant l’oferta a la demanda. Però també es dóna la circumstància que hi ha un pic demogràfic dels i les joves que ara tenen 16 anys.
Al SIAJ han gestionat unes 800 consultes en les darreres setmanes, com explica la tècnica Núria Mallofré.
La consulta directa al centre educatiu on s’imparteix el cicle en qüestió és la millor opció per a les persones que s’han quedat sense plaça després del procés extraordinari de gestió de places vacants. En el cas que no hi hagi vacants, hi ha altres possibilitats.
Els cicles de grau mitjà més sol·licitats són Cures Auxiliars d’Infermeria, Gestió Administrativa i Sistemes Microinformàtics i Xarxes. I els cicles de grau superior, Administració i Finances, Educació Infantil i Laboratori Clínic i Biomèdic. Aquest darrer és l’únic dels més demanats del qual no hi ha oferta a l’Alt Penedès.
A l’institut Milà i Fontanals de Vilafranca s’estan centralitzant estudis de les famílies sanitària i esportiva, amb un 100% d’ocupació als cicles formatius que ofereixen i les novetats d’un grup extra a Cures Auxiliars d’Infermeria i la incorporació del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Tècnic Guia en el Medi Natural i Temps de Lleure.
El cap de cicles del Milà, Joan Jordi Callau, destaca que el perfil de l’alumnat de cicles és variat i per això hi ha d’haver certa flexibilitat.
A l’institut Alt Penedès hi ha els cicles de les famílies d’electricitat i electrònica i de mecanització i instal·lació i manteniment. Aquests cicles tenen una inserció laboral superior al 90% però, en canvi, han quedat algunes places vacants que s’estan omplint amb el curs ja iniciat.
Com està passant darrerament, la manca de professorat especialitzat està sent un problema tot i que, en general, el curs ha començat amb normalitat.
L’Iker és un dels alumnes del cicle de grau superior d’Automatització i Robòtica Industrial. Ve d’estudiar altres cicles al mateix centre i explica que, enguany, hi ha canvis en el funcionament.
Els cicles formatius requereixen, en cada cas, una sèrie d’espais, materials i recursos que, a vegades, són difícils de trobar i encaixar. En aquest sentit, el Departament d’Educació està treballant en la línia d’implantar «centres integrats». És una de les qüestions que es va parlar fa uns dies a la jornada ‘Horitzons laborals’, organitzada per la Mancomunitat Penedès – Garraf a Vilafranca. Sònia Mora és la coordinadora d’Ensenyaments Professionals
dels Serveis Territorials d’Educació al Penedès.
Conèixer les opcions de Formació Professional, així com d’altres estudis, que tenim a l’abast, sumat a un bon procés d’orientació són elements clau per a la tria educativa. Amb aquest objectiu neix la primera Fira de les Professions del Penedès, Èxit, promoguda per l’Ajuntament de Vilafranca.
La regidora d’Educació, Gemma Romeu, ho explica.
La fira tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 d’octubre al pavelló firal de Vilafranca.