El sector de la salut mental reclama la necessitat d’un abordatge transversal
‘És l’hora de prioritzar la salut mental a la feina’ és el lema del Dia de la Salut Mental, que se celebra avui 10 d’octubre per reivindicar la importància de la salut mental en l’àmbit laboral.
‘És l’hora de prioritzar la salut mental a la feina’. Aquest és el lema d’enguany del Dia de la Salut Mental, que se celebra avui dia 10 d’octubre per reivindicar la importància de la salut mental en l’àmbit laboral i la necessitat de crear entorns de treball saludables i inclusius.
El sector de la salut mental està cansat de demanar, any rere any, més recursos per atendre l’altíssima demanda que hi ha. A l’Alt Penedès la situació en aquest últim any ha millorat una mica perquè l’equip dels serveis de salut mental ja està complet, amb sis psiquiatres, cosa que abans no passava. Però així i tot la demanda és tan alta que costa arribar a tot. Ara sembla que cada cop més es treballa per un abordatge integral. Pilar Muley és la coordinadora dels serveis de salut mental de l’Alt Penedès.
Les demandes d’atenció arriben sobretot per casos d’ansietat i depressió i també cada cop hi ha més trastorns provocats en l’àmbit laboral. La psiquiatra demana que es faci més tasca de prevenció i es posin més recursos socials per no derivar totes les situacions al metge.
Des de l’entitat El Turó Salut Mental, la seva directora de serveis, Foix Giralt, destaca la llista d’espera que hi ha pels seus serveis del club social. Giralt també comenta la importància d’un abordatge integral, que cada cop s’intenta fer més, però on encara hi ha molta feina. Per la responsable del Turó, hi ha molts reptes pendents. Foix Giralt destaca també com s’han de buscar recursos per atendre a les persones que cuiden a qui pateix un problema de salut mental, que sovint són les grans oblidades.
La Regió Sanitària Penedès ha impulsat pel 29 de novembre a Vilafranca la celebració d’una jornada formativa dirigida als professionals de salut i un programa d’activitats pensat per a la ciutadania per motivar la reflexió i el debat al voltant del biaix de gènere en l’àmbit de la salut mental.