La salut mental i la desinformació centren el debat sobre l’ús de les xarxes socials
El Vinseum va acollir el segon Tast d’Idees, on el tema d’enguany van ser les xarxes socials, debatent si voler agradar a tothom pot suposar un risc per a la salut mental.
Un tema de gran rellevància avui en dia, amb una gran força positiva, però també negativa per les persones. En aquest sentit, la regidora de Cultura de l’ajuntament, Àngels Dalmau, remarca la importància d’apropar aquests temes i debats d’abast global a la població, a partir de jornades municipals com el Tast d’Idees.
Per conèixer els avantatges i desavantatges de l’ús de les xarxes socials, la segona jornada del Tast d’Idees va comptar amb la presència de Montserrat Dolz, psiquiatre i cap de l’àrea de Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Déu, i de Lydia Albertí, experta en influencer marketing i docent de la Universitat Pompeu Fabra.
Abans de començar l’acte, Dolz aprofundia sobre el fet d’agradar a tothom. Una condició humana normal, en ser éssers socials, però que dins les xarxes ens pot arribar a desequilibrar, al no viure una realitat del tot certa. I és que un dels riscos de les xarxes socials és que les relacions que establim en elles no són netament humanes. Una situació, que segons Dolz ens pot anar allunyant de la realitat si depenem cada cop més d’aquest tipus de relacions.
Aquests intercanvis virtuals ens poden portar a estar més pendents de les pantalles, que de la pròpia vida que ens envolta. La propera, tangible i netament real. Els efectes, agreujats en joves i menors, poden anar des de la soledat, fins a l’ansietat.
Cal tenir una relació sana amb les xarxes
Però no tot són aspectes negatius. Segons explica Lydia Albertí, les xarxes socials ofereixen multitud d’oportunitats, com la creació de comunitats i la promoció de productes arreu del món, tot i que sempre ens centrem en el vessant negatiu d’aquestes.
Albertí explica que avui dia tenim una relació tòxica amb les xarxes socials. És per això que entendre el seu funcionament i saber detectar les barreres entre la realitat i el món virtual esdevé vital per aconseguir una relació sana amb les xarxes.
D’altra banda, Albertí també destaca que el futur per una relació sana amb les xarxes socials ha de passar per la legislació. A l’estat espanyol, però, la situació és actualment desfavorable, amb lleis fetes per gent que no entén al complert la naturalesa de les xarxes socials.
En concret, l’avantprojecte de Llei Orgànica per la protecció dels menors en entorns digitals inclou diverses mesures per garantir la seguretat i el benestar dels menors a l’entorn digital, com per exemple, elevar l’edat mínima dels 14 als 16 anys per accedir a les xarxes amb un compte, prohibir aquests menors l’accés a mecanismes aleatoris de recompenses de pagament en videojocs o l’obligatorietat dels influencers a sumar-se a les mesures de protecció de menors.
Tot i això, per Albertí aquesta última mesura no afectarà la majoria dels influencers espanyols, ja que únicament estaran obligats a complir la llei els que tinguin més d’un milió de seguidors i facturin més de 300.000 euros l’any. Un nombre de creadors molt minoritari a Espanya.