Dimarts, 17 de juny de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Codorniu ha cedit un miler de fotos inèdites de principis de segle XX a l’Arxiu Comarcal

L’acte de signatura de la cessió es va fer aquest dimarts a les Caves Codorniu.

La presidenta del grup Codorniu, Mar Raventós, 15ena generació de l’empresa, ha cedit el fons a l’arxiu en un acte presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila.

Mar Raventós explicava que l’objectiu és contribuir a la divulgació de la història del món del cava i, alhora, de la tasca empresarial del seu avi, Manuel Raventós i Domènech.

Per la seva part el conseller Santi Vila va agrair públicament la confiança dipositada per Cordorniu en el sistema nacional d’arxius, que es vertebra a través dels Consells Comarcals. L’encàrrec és custodiar, conservar i posar en valor el patrimoni cultural.

A l’acte també hi van participar l’alcaldessa de Sant Sadurní, Maria Rosell, que va agrair la cessió d’imatges també per la publicació d’un llibre i el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, que va assenyalar que cessions com aquesta poden fer també del món cultural un reclam enoturístic.

Entre els assistents hi havia representants polítics de diversos municipis de la comarca, com el regidor Raimon Gusi de Vilafranca o l’alcalde de Font-rubí , Xavier Lluch.

L’acte es va acompanyar amb una conferència explicativa per part de l’historiador, Carles Querol.

Querol va assenyalar que la col·lecció de 1023 negatius fotogràfics que Codorníu, ha dipositat formalment fa una setmana a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès correspon principalment al període 1900 – 1930, quan, després de superar la plaga de la fil·loxera , Manuel Raventós i Domènech va emprendre amb determinació la producció de xampany de cava amb la marca Codorniu. Aquesta etapa viu una autèntica revolució industrial , amb la transformació d’un petit negoci de vins i misteles en la primera empresa catalana de producció de xampany amb l’anomenat méthode champenoise.

Les imatges fotogràfiques d’aquest fons mostren la canalització per a l’aprofitament de les aigües de l’Anoia i l’obtenció d’energia elèctrica, les tasques vitícoles a la hisenda de can Codorníu o els avenços tecnològics en l’obtenció i tractament del vi. També es veu el procés d’elaboració de les ampolles de xampany, des de l’embotellat fins l’etiquetat i encaixat o la construcció entre 1900 i 1906, dels quatre recintes modernistes a càrrec de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch.

Hi ha també una sèrie d’imatges de les diferents varietats d’ampolles de xampany de Codorniu de l’època, com el Non Plus Ultra , la més cara, i des de la segona meitat de la dècada dels vint, el Delapierre, la més barata.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: