Dissabte, 26 de juliol de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La 2a edició del COET consolida aquesta aposta biennal dels espectacles tradicionals amb pirotècnia

La vilafranquina Associació de Cultura Tradicional COET, que ha organitzat la segona edició del COET, el Certamen Obert d’Espectacles Tradicionals amb Pirotècnia, considera que ha estat un èxit; a nivell organitzatiu i de participació.

Celebrat dissabte a Vilafranca, el COET combinava xerrades per a professionals amb una exposició, cercavila i balls parlats al carrer.
Les ponències s’han centrat en la història i la organització d’El Correfoc de Manresa, les Carretilles de Sant Pere de Torelló, el model penedesenc de Balls de Diables o la presentació del llibre de Daniel Vilarrubies “La pólvora com a senyal de festa”. També hi participava el valencià Joan García que ha dedicat gran part de la seva vida a l’estudi i recuperació del foc tradicional, que anomena foc antic. García lamenta que ara el foc s’ha convertit en un espectacle i això porta molts observadors, quan ell defensa que el foc de proximitat no necessita observadors, sinó participants que el visquin.
García reivindica tornar als orígens, als focs antics, que és on rau la màgia i la originalitat.
Dissabte al vespre l’atenció es va traslladar al carrer amb una mostra del ball parlat dels Diables d’Esplugues de Llobregat, nascuts l’any 2003 amb el referent del model penedesenc.
Acte seguit es va celebrar una cercavila de foc amb el Ball de Diables d’Esplugues de Llobregat, el Drac de la Bisbal d’Empordà, de mitjans del segle XVII tot i que va venir la rèplica, i el Drac de Vilanova. En acabar la cercavila, a la rambla de sant Francesc, l’Associació Els 3 Mosqueters va representar els Focs Barrocs
El tret de sortida del COET es donava divendres amb la inauguració de l’exposició Pirotècnia de Festa, a la capella de Sant Joan, que es pot visitar fins el 22 de novembre.
Es tracta d’una mostra itinerant del Museu Etnològic de Barcelona que a Vilafranca ha estat ampliada amb materials antics i col·leccions particulars molt difícils de veure, com els morters que van servir per crear les primeres traques. Ho explica Andreu Giralt, organitzador del COET.
A la capella també trobareu el drac de la Bisbal d’Empordà, un dels 3 dracs històrics que es conserven a Catalunya, juntament amb el vilafranquí i el de Solsona, el Drac de Vilanova o una Colometa, uns ocells que travessaven les esglésies deixant caure petards que explotaven.
En la inauguració de la mostra, el regidor de Cultura, Raimon Gusi, felicitava els organitzadors perquè el COET és un pol d’atracció del món del foc i la pirotècnia tradicional i els encoratjava a mantenir la periodicitat biennal.

Efemèrides

26 de juliol
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: