Dilluns, 18 d'agost de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat avui a Vilafranca el procés per desenvolupar un Pla director urbanístic d’enoturisme de Catalunya

La presentació dels objectius i pla de treball s’ha fet en el marc d’una jornada que s’ha celebrat avui a l’auditori del Vinseum de Vilafranca i que ha inaugurat l’alcalde, Pere Regull.

L’alcalde de Vilafranca ha recordat que per mantenir les característiques del paisatge vitivinícola cal que el territori sigui viable econòmicament i que el desenvolupament de l’enoturisme contribueix, en part, a fer-ho possible. Regull destaca que l’administració ha de regular, però amb un punt d’equilibri.  La presentació i introducció sobre l’objectiu de la jornada, anirà a càrrec per part del Subdirector General de Planificació Territorial i Paisatge, Josep Armengol, que ha recordat que l’origen del Pla es troba en la iniciativa de diferents territoris vitivinícoles.  La jornada ha de servir per iniciar els treballs de redacció d’un Pla director urbanístic  d’enoturisme, que abastarà els territoris compresos en qualsevol de les deu Denominacions d’Origen catalanes.  L’objectiu del nou Pla serà facilitar un marc urbanístic adequat per potenciar i gestionar el turisme basat en la coneixença del paisatge de les vinyes, l’arquitectura dels cellers i el procés d’elaboració del vi o el cava. Un dels seus punts claus serà l’establiment d’una regulació urbanística que entengui les diferències del territori. Actualment, la regulació d’aquestes activitats i instal·lacions es limita a l’àmbit territorial de cada municipi, de manera que es poden trobar paràmetres reguladors d’ocupació màxima de les instal·lacions o sostre màxim molt diferents en territoris d’idèntiques característiques pel que fa a la seva activitat agrària, població vegetal, paisatge i topografia. L’objectiu és, per tant, fixar àmbits territorials més amplis, a efectes de regulació urbanística d’una activitat que s’estén en idèntiques condicions per un territori molt més ampli que el del terme municipal i, fins i tot, que el de la comarca. Cal tenir present que les vinyes de les DO abasten una superfície aproximada de 50.500 hectàrees.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: