Dilluns, 21 de juliol de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vallformosa comença a aplicar amb els seus proveïdors de raïm una nova tècnica de poda per millorar la vida dels ceps emparrats

Aquest matí s’ha fet en una de les vinyes de Vallformosa la part pràctica d’una jornada formativa organitzada per aquestes caves, amb el suport del clúster Innovi, adreçades als seus proveïdors de raïm.

La voluntat era presentar una nova tècnica de poda, que ja s’està aplicant a Itàlia, i que hauria de servir per millorar la vida i el rendiment dels ceps emparrats. El curs l’impartia l’enginyer agrònom Lluís Xavier Coll, que recordava que fa més de 30 anys que s’està treballant amb els primers ceps emparrats, i que ara es comença a veure que estant perdent productivitat i que no tenen una vida tant llarga com els altres ceps. Això seria a causa de les tècniques de poda que s’apliquen, que no serien del tot adequades.

Coll explica què, a través de l’escola de poda impulsada per Innovi, s’estan buscant solucions que passarien per canviar les tècniques de poda.

Aquestes han estat unes primeres sessions, però com comenta el director tècnic de Masia Vallformosa, Xavier Pons, la intenció és anar-ne fent més al llarg de l’any. Des de la cava tenen molt clar que cal vetllar per qualitat del raïm, que és la base de la qualitat dels seus productes. Per això cal estar al dia de les novetats que van apareixent en qüestions tècniques com aquesta, que a més ajuden a preservar el territori.

De fet, tot i que en el primer any d’aplicació d’aquesta tècnica ja es veuen alguns resultats, és a partir del tercer any quan es nota realment una millora en la vinya.

Es tracta com dèiem d’una tècnica que ja està desenvolupada a Itàlia, i que lentament s’hauria d’anar implantant a casa nostra, segons Coll. No obstant, molts dels participants en aquesta jornada de formació comentaven que ja començaran a aplicar-la a les seves vinyes aquesta temporada. Coll explica que la majoria explicaven què és una tècnica molt lògica i que per tant la vien fàcilment aplicable a les seves vinyes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: