El tastador de The Wine Advocate Luis Gutiérrez valora en positiu l’autenticitat i la vinculació amb la terra d’alguns vins i caves penedesencs
Luis Gutiérrez és un dels tastadors de la prestigiosa i influent revista de Robert Parker The Wine Advocate. Ha agafat recentment el relleu de l’anterior tastador Neal Martin, qui ara s’encarrega dels vins de la Borgonya. Gutiérrez tasta els vins de tota Espanya, on coneix molt bé els cellers i el territori, i també de Xile i Argentina.
Aquests dies està a Catalunya tastant 400 referències de vins de totes les DO catalanes. L’Associació Vinícola Catalana s’encarrega de tota la logística i ha dividit Catalunya en dues grans zones. A Falset, fa quinze dies, Gutiérrez va abordar vins de les cinc DO’s tarragonines. I, ara, a Vilafranca, el tastador prova els productes de les DO Penedès i Cava, però també de Costers del Segre, Pla de Bages, Empordà i Alella. Sobre els vins del Penedès, Gutiérrez valora positivament els projectes de gent jove que tornen a fixar-se en la terra, la vinya, les varietats autòctones i la personalitat del territori.
Per a Gutiérrez, els gustos a l’entorn del vi ja no busquen la potència sinó la frescor i l’equilibri: vins fàcils de beure i que reflecteixin la personalitat del territori on han estat elaborats. Per això, creu que l’aposta que fan molts cellers penedesencs pel xarel·lo és adient, tot i que alerta del perill que suposa centrar-se en una varietat de raïm i pensa que cal vincular-la clarament al Penedès.
Sobre els escumosos i la decisió de diversos cellers de marxar de la DO Cava, el tastador opina que els consumidors poden sentir-se confosos i que el que ha de primar sempre és la qualitat.
Gutiérrez està tastant 180 vins de les Denominacions d’Origen Penedès i Cava.