El Clúster Vitivinícola Català Innovi ha explorat el tractament de l’energia a les empreses del sector
Ho ha fet en una jornada celebrada dimecres a l’escola de viticultura d’Espiells sota el títol "Energia i vinya". Més d’una seixantena de participants han seguit la sessió organitzada pel Clúster Vitivinícola Català Innovi per a fomentar sinèrgies entre les empreses del sector i exposar casos pràctics que ja s’estan aplicant a cellers del Penedès.
El Clúster ha plantejat que el tractament de l’energia a les empreses ha estat sempre un tema cabdal en la recerca de la reducció de costos. L’aplicació de sistemes de monitorització de l’energia, per exemple, permet gastar menys energia, reduir costos i millorar, en definitiva, la competitivitat de l’empresa, només amb una comprovació i adequació del consum en el funcionament habitual de tots els processos de l’empresa.
Al sector vitivinícola català ja fa temps que s’implanten solucions en aquest sentit, però encara es desconeixen les possibilitats que obren les noves tecnologies.
Innovi busca precisament que hi hagi un traspàs d’informació constant entre les empreses del sector, siguin grans o petites, i entre empreses que es dediquen a l’eficiència energètica i la sostenibilitat. Però aquesta feina del Clúster va més enllà i pretén estendre xarxa en molts altres sentits.
Durant la sessió d’avui també s’han abordat les noves tecnologies en fred industrial o l’aplicació de l’energia geotèrmica.
Innovi organitzarà noves jornades com aquesta. La primera a finals d’aquest mes per parlar dels incentius de la indústria vitivinícola, legislació i fiscalitat; i, la següent, al mes de maig, per abordar el paper de l’aigua dins dels cellers.