Diumenge, 24 d'agost de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès és la comarca amb més cellers ecològics de Catalunya

La tercera Conferència Internacional de Vitivinicultura Ecològica, Sostenible i Canvi Climàtic Ecosostenible Wine 2012 reuneix avui a Vilafranca centenars de professionals i experts per debatre i reflexionar sobre la producció ecològica i la sostenibilitat des d’un punt de vista integral.

La jornada ha començat amb la intervenció del director general de l’INCAVI Jordi Bort i una primera ponència sobre els sistemes actuals de produccions certificades. Aquí ha intervingut la responsable del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica Núria Vallès i ha ofert dades del darrer any. L’Alt Penedès és la comarca catalana amb més cellers ecològics, 41 en total, seguida del Priorat, amb 23, i la Terra Alta, amb 11. A Catalunya, hi ha més de 5.600 hectàrees de vinya ecològica i l’activitat industrial ecològica més destacada continua sent l’elaboració i embotellament de vins, caves i escumosos, amb 120 empreses de les 600 que compten amb la certificació del CCPAE. Les dades corroboren que el sector del vi i del cava català veu en la producció ecològica el seu futur.
Ecosostenible Wine s’està plantejant entre altres qüestions si els sistemes de producció ecològics són realment sostenibles.

I reflexiona sobre aspectes a tenir en compte com l’escassedat d’aigua, les emissions de CO2, l’estalvi d’energia i la protecció de l’entorn, anant molt més enllà de la certificació de que aquell productes està lliure de pesticides i fertilitzants químics. El sector considera que els consumidors volen resoldre molts més dubtes sobre l’origen i la producció del producte i apunta a una categoria de vins ecosostenibles, ecològics i respectuosos amb l’entorn, les característiques de la qual podrien sorgir durant la jornada. L’objectiu és buscar una línia global que inclogui la vinya, l’elaboració i l’entorn.

Ecosostenible Wine 2012 reflexiona també sobre els mercats i l’ecosostenibilitat i aspectes rellevants per a una sostenibilitat vitivinícola amb una vintena de professionals de l’administració i del sector privat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: