Dilluns, 29 de setembre de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Loxarel abandona la DO Cava i etiquetarà els seus escumosos a la DO Penedès

El celler Loxarel de Vilobí, que dirigeixen Josep Mitjans i Teresa Nin, ha decidit, 25 anys després de la seva incorporació al Consell Regulador del Cava, etiquetar els seus escumosos sota els paràmetres del mètode tradicional de la DO Penedès.

Loxarel explica aquesta difícil decisió com una oportunitat per identificar més clarament els seus productes amb el territori que representen.

Loxarel fa deu anys que treballa amb el sistema d’agricultura ecològica i set anys que practica les tècniques biodinàmiques i considera que l’extens territori que comprèn la DO Cava, amb 159 municipis arreu de l’Estat, no permet aprofundir en les tipicitats territorials tan clarament com el mètode tradicional Penedès.

A més, a la DO Penedès poden treballar amb les varietats autòctones (com el sumoll o la garnatxa blanca) que, en alguns casos, no estan aprovades a la DO Cava i estan obligats a garantir processos de criança de 12 mesos amb les mares a l’ampolla, tres més que en el cas de la DO Cava.

Aquests requisits són, per a Josep Mitjans i Teresa Nin, una garantia de major qualitat del producte final i han estat clarament sospesats a l’hora de prendre la decisió.

El Consell del Cava no els permet identificar com a cava el seu darrer projecte, el 109 Gran Reserva 2002, un cava 90% xarel-lo, amb més de 109 mesos de criança i que surt al mercat sense desgorjar. Aquest escumós ha estat valorat amb 95 punts a la prestigiosa guia de vins del gurú nord-americà Robert Parker.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: