La producció de vins ecològics: camí a seguir
El Penedès es bolca amb la producció vitivinícola ecològica, que està donant bons resultats, sobretot al mercat exterior.
El Consell Comarcal de l’Alt Penedès, en col·laboració amb la DO Penedès, l’Associació Vinícola Catalana, Incavi, el Departament d’Agricultura de la Generalitat i la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació, ha organitzat aquest matí una jornada sobre "Perspectives econòmiques de la producció vitivinícola ecològica al Penedès".<br />En el marc d’aquesta jornada s’han tractat temes com la normativa, les dades estadístiques i la comercialització de la producció vitivinícola ecològica. Entre les intervencions hi ha hagut la de l’enòleg de La Rioja Antonio Tomás Palacios, que ha parlat de les tendències de mercat de la producció ecològica. Palacios ha insistit en les grans possibilitats que té Catalunya per a explotar aquesta mena de producció recordant que un 10% de les vinyes ja són ecològiques i que els vins ecològics han seguit incrementant les vendes tot i la crisi. L’enòleg ha volgut trencar també el tòpic de que el producte ecològic és més car i ha recordat el valor afegit que aconsegueixen els vins elaborats de forma respectuosa amb el medi ambient.
Palacios considera que cal llençar els productes ecològics vitivinícoles del Penedès al mercat perquè, especialment els consumidors del Nord, els valoren i els compren. Segons diu, cal esperar que aquest gust per l’ecològic s’estengui també a nivell nacional i local.
Durant la jornada, s’han presentat dues empreses que han aconseguit produir i comercialitzar amb èxit vins i caves ecològics a l’Alt Penedès: Recaredo i Eudald Massana Noya. <br />Aquesta és la segona jornada que organitza el Consell Comarcal sobre producció ecològica de vins i, properament, n’hi haurà una tercera dedicada a la producció i amb un caire més formatiu. La celebració d’aquests actes entra en l’estratègia de la DO Penedès de convertir-se en la primera denominació d’origen completament ecològica. En la mateixa línia se situen dos projectes clau que engegarà el Consell Comarcal en els propers anys: la creació d’un viver d’empreses que es dediquin a la producció ecològica i l’assessorament a bodegues i cellers de cara al futur marc legal europeu en l’aplicació de productes a la vinya.