Prop de 3.000 celíacs reivindiquen a Vilafranca la normalització de la seva vida quotidiana
<p />Amb l’objectiu de millorar la salut i l’economia dels celíacs, unes 3.000 persones d’arreu del país es van reunir aquest dissabte en una jornada lúdica i reivindicativa. Celebraven, per segon any a Vilafranca, el Dia internacional de la malaltia celíaca.
El parc de Sant Julià va acollir nombroses activitats per grans i petits, una exposició de productes sense gluten, l’actuació dels Castellers de Vilafranca i la lectura d’un manifest amb diverses peticions, destacant la necessitat d’unir esforços en la normalització de la vida diària de les persones que pateixen intolerància al gluten.
<br />Un factor decisiu seria que l’etiquetatge dels productes alimentaris inclogui la composició de gluten. A hores d’ara, només un 1% ho fa i el director de l’Agència Catalana de la Salut, Alfons Conesa, present a la trobada, reconeixia que ha de millorar.
Durant la jornada, els assistents van poder gaudir d’una botifarrada sense gluten i van conèixer els nous productes aptes per a celíacs dels fabricants: des de magdalenes a angules, passant per pastissets, snacks de patata i sopes. Parlant dels aliments sense gluten, els celíacs demanen que siguin subvencionats, com a la resta de països europeus, i és que la cistella de la compra d’un celíac costa 1.500 euros més a l’any.
El manifest d’aquest 2011 incideix en la normalització de la vida quotidiana dels celíacs i en la vessant social, reivindiquen poder menjar als restaurants amb total normalitat. En aquest sentit, la presidenta de l’Associació Celíacs de Catalunya, Matilde Torralba, aprofitava per fer una crida als restaurants del Penedès.
Creada fa 33 anys, l’Associació Celíacs de Catalunya va ser la primera associació de l’estat espanyol destinada a ajudar als malalts celíacs.