La xarcuteria Cal Valls s’adapta als nous temps després de més de 125 anys d’història
Aquest any, l’empresa Xarcuteries Cal Valls de Vilafranca ha tornat a ser reconeguda per la Cambra de Comerç de Barcelona com a un dels establiments més que centenaris de la província.
Acompleixen 125 anys, una llarga història que, en realitat, podria ser més llarga encara, ja que els actuals propietaris han fixat l’origen de l’empresa l’any 1885, quan es van comprar els terrenys on s’establiria la botiga. Però tenen constància que la família ja es dedicava a la venda de carn abans a Sant Pere de Riudebitlles.<br />Salvador Valls pare i Salvador Valls fill porten ara la botiga de la Plaça Constitució i la del carrer de Sant Julià, on hi tenen l’obrador i elaboren els seus productes des dels anys setanta.<br />La manera d’elaborar els productes ha canviat moltíssim en tot aquest temps. Com recordava Salvador Valls pare, abans no hi havia ni cambres frigorífiques ni màquines automatitzades, de manera que tot era manual i només es podia matar l’animal als mesos més freds.
Un cop van obrir la primera botiga al carrer de la Cort, l’empresa va començar a evolucionar amb l’adquisició dels terrenys de Sant Julià. Més tard, l’avi de Salvador Valls pare es va casar amb qui seria la seva àvia, també anomenada Valls i es van establir a la plaça de la Constitució, on actualment hi ha la botiga i on es va instal·lar la primera cambra frigorífica.
L’evolució tècnica s’ha anat adaptant a les instal·lacions i a l’elaboració dels productes, tot i que sempre s’han caracteritzat per ser casolans. Però el que també ha evolucionat són els gustos dels consumidors, que cada cop demanen més elaboració i menys carn fresca.
D’aquesta manera, els Valls han anat incorporant nous productes com pollastres farcits, pizzes o patès, a més dels embotits casolans, les botifarres, els pernils i la resta de gènere que ja venen habitualment. Salvador Valls fill també destaca que, a Vilafranca, hi ha vàries cansaladeries que resisteixen amb l’elaboració més tradicional i que això és un privilegi per la vila.
Finalment, la crisi també s’ha deixat notar en aquest àmbit de l’alimentació. La gent segueix comprant però es passa a productes més barats. Per això, a Cal Valls és especialment important adaptar-se a la demanda dels consumidors.