Dimecres, 18 de juny de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca ha viscut un intens cap de setmana de la Fira del Gall

Les valoracions són positives i el temps, molt fred, ha respectat la fira.

El dissabte a primera hora del matí, quan les autoritats municipals arribaven al recinte firal, situat al parc de Sant Julià, els termòmetres marcaven un grau sota zero. De fet aquesta ha estat una de les fires més fredes de les que es recorden, però per sort el ferd servia per fer ambient nadalenc i en canvi la amenaça de la pluja finalment no va fer acte de presència. Així doncs tan dissabte com diumenge s’ha viscut una activitat intensa que fa que des del patronat de turisme la seva presidenta , la regidora de comerç Dolors Rius, mostrés la satisfacció per el bon resultat de la fira. A més aquest any hi havia la novetat de l’exposició de totes les peces d’aviram que han participat en el primer concurs de galls i gallines de raça penedesenca. Aquesta era una de les novetats. Una altra la sessió de tapes de cuina d’aviram. Totes dues novetats ha rebut també una nota alta. La Fira del Gall se sustenta en tres elements bàsics, com són la venda d’aviram, la mostra de cuina i els vins negres del Penedès. En quan a l’aviram, un quaranta per cent del  que es presenta és autòcton del Penedès, i des de fa alguns anys el gall està superant ja la xifra dels ànecs muts. Com acostuma a passar els anys que la fira s’escau més a prop del Nadal les vendes d’aviram viu van ser una mica inferiors, però també és cert que els criadors acostumen a vendre anticipadament moltes peces d’aviram autòcton. Pel que fa al concurs d’aviram autòcton, en la seva primera edició, cal dir que ha estat tot un èxit, especialment per l’exposició de les espectaculars peces que participaven en el concurs que es podien veure en el marc de la fira, el dissabte matí i tarda, i també el diumenge. L’alcalde de Vilafranca va presidir l’acte de lliurament de premis. Des del col·lectiu de criadors, la Maria Grau de Pacs destaca el reconeixement a la seva tasca que comporten aquests premis. La Maria Grau va obtenir el primer premi als millors gall i gallina barrada. Un altre dels premiats, el Josep Ferrer de Rodonyà, considera també encertada la novetat, malgrat que preferiria que es distingís més clarament la raça de l’aviram per carn. Un altre dels puntals de la fira és la promoció dels vins negres del Penedès. En aquest sentit també des del sector es va fer un balanç positiu del resultat de la fira del gall d’aquest any 2009.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: