Els orígens i el futur de Tots Sants
La castanyada i la celebració de Tots Sants centra l’activitat d’aquest cap de setmana també a Vilafranca.
Aquest diumenge és 1 de novembre, la data que l’any 1582 es va fixar com a diada de Tots Sants. Es tracta d’un dia en què es recorda especialment a les persones que han mort, però també és una celebració de la vida. Per això es consumeixen productes de la tardor, com les castanyes o els moniatos. Les festes se solen fixar per trencar amb la quotidianeïtat i, tradicionalment, no hi havia celebracions a la tardor, de manera que aquesta festa s’esqueia perfectament. L’origen de Tots Sants és, evidentment, cristià, però cada cop s’està agafant més l’aspecte lúdic i s’oblida la temàtica religiosa. D’aquest fet ens en parla l’antropòloga Rosa Esteban.
Precisament per aquest procés de transformació que viu la festa de Tots Sants, els conceptes de la festa anglosaxona del Halloween prenen cada cop més força, sobretot entre els més joves. La concepció de la mort i que aquesta sigui entesa com a fet natural i motiu de celebracions queda cada dia més lluny. Per això, la gent prefereix quedar-se amb la superficialitat d’aquest fet.
Pel que fa a les visites al cementiri el dia 1 de novembre, és una tradició força nova.
De fet, abans s’hi anava molt més sovint, al cementiri, perquè quedava a prop. Però, quan les ciutats van començar a créixer i els cementiris se situaven als afores es va instaurar la diada.<br />I, precisament per aquestes visites de Tots Sants al cementiri, són molts els que decideixen comprar flors per guarnir les tombes dels seus éssers estimats que els han deixat. Per això, com és tradicional, la plaça del Pedró de Vilafranca, just davant del cementiri, acull avui, demà i diumenge, el mercat de flors amb les parades especialitzades.