Dimecres, 27 d'agost de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Debatdevi conclou que els vins catalans poden i han de ser líders del mercat a Catalunya

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, presentarà aquesta tarda les "Idees, suggerències i propostes debatdevi" a Vilafranca, davant de 200 representants del món del vi i el cava.

Llena ha avançat aquestes conclusions al migdia en el transcurs d’una visita a les instal·lacions de Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. El conseller, acompanyat del director general de l’INCAVi Joan Aguado i el director de Serveis Territorials del DAR Jaume Balagué, ha explicat que els vins catalans poden i han de ser líders del mercat a Catalunya. <br />Llena ha parlat d’unir esforços i compactar la cadena del mercat del vi i del cava amb dos objectius: liderar el mercat català i apostar per la internacionalització.
També ha dit que no només s’ha de buscar l’excel·lència, sinó que també s’ha d’apostar per altres gammes i atendre-les totes.

A nivell més concret, les mesures que s’haurien d’aplicar passen en primer lloc reforçar la professionalització del sector del vi fent de l’Escola d’Espiells el Centre de Negocis del Vi; reconèixer la figura del botiguer com a seleccionador de vins i del sommelier com a emprenedor; potenciar acords comercials entre cellers per millorar la distribució; reforçar la figura del sommelier i fomentar la presència de més vins catalans a les cartes dels restaurants. S’haurien de captar nous consumidors i crear nous hàbits de consum. En aquest sentit, és necessari incrementar la presència dels vins i la cultura del vi a Internet, crear programes formatius sobre la cultura del vi per les escoles i establir el Centre de Divulgació del Vi a Barcelona. Pel que fa a la qualitat, les conclusions de debatdevi apunten que cal potenciar les varietats autòctones com elements diferenciadors de les DO, donar suport unànime del sector a la creació del Col·legi Professional d’Enòlegs; implicar la societat en què el vi és un element de la dieta mediterrània i fomentar la recerca i el desenvolupament i la transferència de tecnologia.<br />Les conclusions demanen, d’altra banda, la implicació dels Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen en els diferents organismes i ens de foment del territori, la creació del Consell Català del Turisme del Vi i l’edició de l’Atles del Paisatge del Vi a Catalunya.<br />Finalment, es posa una especial atenció en els instruments de promoció amb la possibilitat de crear un consorci públic/privat per la promoció del vi català.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: