La collita del Penedès acaba sent un 10% inferior a la mitjana dels darrers anys
Dijous passat es va celebrar el capítol de la verema que tradicionalment organitza l’Acadèmia de Tastavins.
Per tercer any consecutiu el capítol s’acompanya d’un debat sobre la situació del Penedès vitivinícola, en el que hi participen representants del sector elaborador, de les organitzacions agràries i de l’administració. <br />L’objectiu de l’Acadèmia és trobar ponts de diàleg.
També acostuma a ser habitual en aquest acte que el director de la DO Penedès, Josep Ribas, faci un balanç de la verema, que en el cas de la d’aquest 2008 s’ha confirmat com una collita curta. S’han veremat 215 milions de quilos de raïm, un 10% menys que l’any passat, que va ser de 237 milions, i també un 10% inferior al promig de les veremes dels darrers anys. El raïm ha tingut una bona graduació en general, amb una maduració lenta. En varietats blanques, el xarel.lo ha estat la varietat que més ha punxat, mentre que pel que fa a les negres la collita del merlot ha baixat en un 33%. En el transcurs del debat van sorgir els problemes endèmics del Penedès, sobre les varietats i la comercialització, reclamant, un cop més , el suport a l’administració, amb una proposta per part de Jordi Cuyàs, de refundar l’Incavi, perquè realment es converteixi en l’únic interlocutor de l’administració d’aquest sector.
També es va valorar l’actual situació de crisis econòmica. Es va assenyalar que , de moment, les xifres de vendes encara són positives sobretot gràcies a les exportacions, però que la crisi segur que afectarà als vins i els caves l’any 2009.
D’altra banda també es va fer referència a la quarta jornada "Debatdevi: el Futur del Vi a Catalunya", que s’havia celebrat al matí organitzada per l’INCAVI , que va tenir lloc al Vinseum de Vilafranca. <br />Es va explicar que la sessió va posar de manifest que cal una millor coordinació entre tots els organismes públic i privats dedicats a la promoció del vi i que l’exemple del Consorci Turisme de Barcelona seria molt positiu pel sector del vi, sempre i quan el sector privat hi apostés i s’hi impliqués molt més.