La verema mecanitzada, l’opció que pren més força entre els viticultors
La verema mecanitzada és cada cop més l’opció triada dels viticultors per agilitar la collita i estalviar-se maldecaps amb la paperassa dels treballadors. Està comprovat que la màquina recol·lectora pot arribar a fer la feina d’entre seixanta i cent veremadors.
De les imatges típiques de collidors al Penedès, s’ha passat a una en què només com a protagonista hi ha la màquina i qui la condueix. Jordi Rovira és un exemple dels viticultors que han optat per mecanitzar la verema cent per cent. A un equip de Ràdio Vilafranca s’ha mostrat confiat de poder recollir en els propers dies sense gaire podridura el xarel·lo i la parellada, a diferència del que ha passat en els primers dies de collita en què les varietats com el macabeu han aparegut un xic podrits, a causa de les darreres pluges. Com la resta de companys, tem a hores d’ara per la climatologia, i la influència sobre el grau que farà el raïm i el preu que s’acabarà pagant. <br />El que ja no li preocupa és el temps en què triga a recollir tota la quantitat de raïm de les vinyes. El factor temps és, naturalment, un avantatge fonamental entre veremar a mà o a màquina… És clar que a l’hora d’entrar una màquina recol·lectora, la vinya ha de disposar d’unes condicions i característiques ben concretes: principalment els ceps han d’estar emparrats, per evitar malmetre’ls irremeiablement. En una vinya on només han calgut poc més de set hores per tenir-la tota collida, en el cas d’haver-la collit a mà pels veremadors s’hauria trigat ben bé tres dies.