Aquest mes es presentarà a Vilafranca la delegació de l’Associació Catalana de Celiacs
Les dues delegades de l’associació a Vilafranca van explicar la setmana passada a Ràdio Vilafranca la seva voluntat de tirar endavant aquesta delegació. Com acostuma a passar en aquestes qüestions, la motivació va venir per temes familiars
La primera activitat a la vila serà el proper 19 de febrer a L?Escorxador, amb una xerrada a les 7 de la tarda per parlar sobre aliments i que anirà a càrrec de Laia Ripoll.
Comentaven que la voluntat és poder oferir un punt de trobada per a malalts i familiars, al mateix temps que intentar que la societat prengui consciència d’aquesta malaltia, que és molt poc diagnoticada. S’estima però, que una de cada 100 persones és celiaca.
Els celiacs son persones que no poden ingerir gluten, una proteïna que te el blat i molts altres cereals; i que els provoca lesions a les vellositats dels intestins que dificulten la seva capacitat per absorbir els nutrients dels aliments.
En aquest cas la única solució possible per no patir la malaltia és menjar aliments sense gluten, ja que no hi ha medicació ni tractament.
Ambdues impulsores de l’associació a la vila comentaven que en aquests moments, tot i que si hi ha una certa sensibilitat per part de botigues d’aliments dietètics, el cert per exemple és que a les escoles no hi ha la resposta que elles desitjarien. Els centres no tenen obligació d’oferir aliments sense gluten als menjadors escolars, i son pocs els centres que tenen aquest servei.