Es recupera el "Llibre dels secrets de l’agricultura, casa rústica y pastoril" de fra Miquel Agustí
La publicació en edició facsímil del del text original publicat a Barcelona el 1617, va a càrrec d’Edicions i propostes culturals Andana, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura de la Generalitat, i les empreses Albet i Noia i Rius i Rius.
El llibre, com explica el responsable d’Andana, Ramon Nadal, és la primera obra agronòmica catalana de l’època moderna -va tenir una vintena d’edicions entre els seglex XVII i principis del XIX- i avui en dia constitueix una font imprescindible per a l’estudi de la Catalunya del segle XVII des d’un punt de vista històric, agrari, etnogràfic i lingüístic. Nadal apunta que l’obra recull tot el que te a veure amb una explotació agrària d’aquella època, però també de l’organització social.
Nadal explicava també que han aprofitat aquest moment per fer aquesta edició ja que tot el que te a veure amb l’agricultura ecològica o tradicional està en boga; i el llibre te una filosofia que encaixa perfectament en aquest tipus de plantejaments.
Per ajudar a fer més entenedor avui dia el llibre per els lectors, es compta amb un pròleg de l’historiador Emili Giralt; i una introducció del catedràtic Xavier Luna.
L’historiador Emilit Giralt destaca que es tracta de l’única obra agronòmica escrita en català dels segles XVI i XVII i la defineix com un “vademècum agrícola, pecuari i de remeis casolans”. El catedràtic Xavier Luna considera l’obra “una referència ineludible” per a l’estudi de l’agricultura, la ramaderia i l’economia agrària i un “document essencial” per a la història del català.
“El llibre dels secrets de l’agricultuar, casa rústica y pastoril” de Fra Miquel Agustí ja es pot trobar a les llibreries.