Dilluns, 16 de juny de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’acadèmia Tastavins celebra el seu sopar col·loqui, parlant del preu del raïm i la funció de la D.O

El sopar va comptar amb la presència de representants dels sindicats agraris, Consells Reguladors de la D.O. Penedès i Cava, Patronals del vi i del Cava, Conselleria d’Agricultura, Incavi, Confraria del Cava, i estava previst també que hi fossin els dos candidats a la presidència al Consell Regulador de la D.O. Penedès. Finalment però, només va ser-hi Jordi Cuyàs, ja que Josep Mª Albet era de viatge fora del Penedès.

 

Els organitzadors tenien la intenció de parlar d’una banda del preu del raïm, i d’altra del relleu a la presidència de la D.O. Penedès. Aquest darrer tema va quedar una mica més apartat, al faltar un dels candidats, però sobre el preu del raïm si se’n va parlar.

 

En nom del sindicat Unió de Pagesos, Josep Esteve va comentar entre altres qüestions que aquest any tot i haver-hi ments quilos de raïm el preu d’aquest havia baixat. Lamentava la falta de diàleg de la patronal i també de criteris per part de les empreses a l’hora de pagar el raïm El grau enguany ha estat alt, però en canvi no ha servit per pagar el raïm més car; quan era un valor que altres anys es tenia més en compte. Des d’Unió de Pagesos consideren que tot plegat només obeïa a una voluntat de la patronal de baixar el preu del raïm. Esteve però va apuntar també que sobtava que en un any amb poca collita, i quan aquesta ja havia començat, el Consell Regulador del Cava decisdís augmentar el rendiment per hectàrea. El sindicat pagès considera que es tracta de facilitar entrada de raïm de fora de la D.O. i demanava més control.

D’altra banda, des de l’Institut del Cava, Magí Raventós apuntava que cal tenir present que en el seu moment la patronal va demanar al Consell Regulador una ampliació del raïm negre destinat sobre tot als caves rosats. Es tractava de varietats que no eren les tradicionals al Penedès, i que ara venen de fora, tot i que Raventós va remarcar que era dins de la denominació Cava.

 

Raventós també comentava que més que parlar de preu del raïm s’ha de parlar de preus del raïm, ja que depenen de la qualitat, necesitats dels productors i elaboradors i dels mateixos acords a que hagin arribat uns i altres.

Sobre la qüestió dels controls d’entrada de raïm va parlar també Jordi Cuyàs, un dels candidats a la presidència de la D.O. Penedès. Cuyàs va remarcar que cal reclamar a aquests organismes que facin la seva feina, i que per tant regulin. També va apuntar que cal un major control sobre les entrades de raïm, ja que al Penedès actuen tres D.O. diferents, com son Penedès, Cava i Catalunya; i que no hi ha coordinació entre elles.

 

Abans del debat el director de la D.O. Penedès, Josep Ribas, va oferir algunes dades de l’actual verema. S’han collit fins ahir a la nit 230 milions de quilos re raïm, un xic per sota del que seria la mitjana normal. De fet el promig dels darrers cinc anys estaria en els 234 milions de quilos. A més, aquest any el grau del raïm és excel·lent. Per varietats, les que tenen més presència son les blanques tradicionals, 67 milions de quilos de xarel·lo, 62 de macabeu i 50 de parellada als quals es poden sumar els 10 de chardonnay. Pel que fa a negres, destaquen els 14 de merlot i els 10 d’ull de llebre i els 8 de cabernet sauvignon.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: