Divendres, 8 d'agost de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Surt la premsa més emblemàtica de Vinseum per la façana del Palau Reial

Les obres del Palau Reial van a bon ritme. Tant és així que per poder continuar amb el calendari previst, l’equip de VINSEUM ha hagut d’executar la darrera de les operacions d’evacuació de col·leccions, la de les premses de vi.

La setmana passada es va dur a terme el desmuntatge final i el transport als magatzems de la premsa de lliura del Museu. És una operació complicada i espectacular perquè la biga de la premsa fa uns 9 metres i mig de longitud i pesa 2500 kg.El conservador del Vinseum, Xavier Fornos, destaca que el desmuntatge era necessari per poder continuar les obres. Per portar-la al magatzem ha calgut foradar la façana del Palau Reial i carregar-la en un vehicle llarg fins l’Espai Cal Berger. L’empresa constructora que fa les obres ha ajudat al trasllat de les peces grans, sempre sota la supervisió de tècnics del museu. Des del mes de febrer, coincidint amb l’inici d’obres, l’equip de VINSEUM ha anat desmuntant curosament, traslladant i remuntant als nous magatzems de Cal Berger la gran majoria de les premses de vi que mostrava el museu en la seva antiga exposició. Aquest dijous passat al matí es va fer l’inici de l’operació més costosa, l’extracció de la biga de fusta de la premsa de lliura, la més emblemàtica del fons vitivinícola. Les grans dimensions de la biga de fusta han obligat a recuperar el camí per on va entrar a principis dels anys quaranta. Quasi setanta anys més tard, la biga traça una línia recta fins a trobar l’interior de la façana del Palau i s’ha escolat pel forat que s’ha hagut de fer a mida perquè pugui sortir a la plaça Jaume I, i ser recollida per la grua d’un camió de gran tonatge que la transportava al magatzem de Cal Berger. Divendres l’operació d’evacuació de premses va concloure amb l’extracció dels grans plats de premsa de pedra, cadascun amb un pes aproximat entre els 3.000 i els 4.500 kg.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: